Bu satırlarda İngiliz psikolog Françis Galton’un insan ırkını soyaçekim yoluyla ıslahına çalıştığı ve “öjeni” adını verdiği üstün gen

Bu satırlarda İngiliz psikolog Françis Galton’un insan ırkını soyaçekim yoluyla ıslahına çalıştığı ve “öjeni” adını verdiği üstün gen havuzunun aşağı gen havuzuyla karışmasının her ne pahasına olursa olsun engellenmesi gerektiğini ileri sürdüğü çalışmasından bahsetmiştim. Bugün ise kriminoloji uzmanı, Eduardo Galeano’nun deyişiyle “ırkçılığı kriminolojiye dönüştüren” İtalyan Cesare Lombroso(1835-1909) yazımın konusu olacak. Kriminoloji bilindiği gibi suç, suçlu konularını ele alan bir bilim. Lombroso, Pesaro Üniversitesinde Adli Tıp profesörlüğü yapmakta iken, şehir cezaevinde suçlular üzerindeki incelemeler yapmış ve 1876 yılında “Suç İşleyen İnsan” adlı eserini yazmıştır.
Lombroso’ya göre suç; ölüm, doğum gibi genel nedensellik kanunu içinde doğal bir olaydır, hatta bitkiler ve hayvanlar âleminde bile vardır. Mevcut toplumun âdet, gelenek ve düşünceleriyle çelişme halinde bulunduğunda suç vasfını alır. Suçun organizma şartlarının bir ürünü olduğunu ve bazı insanların suçlu doğduğunu, suç işleyen insanın antropolojik bir tip teşkil ettiğini ileri sürer. Anatomik yapısının ve bedeninde bulunan biyolojik ve psikolojik olağandışı özellikleri nedeniyle suç işlemeye meyillidir. Suçlu insanların, kafa yapılarından hemen tanınabileceğini iddia etmiştir. Kafa biçimindeki sapmalar, yüzdeki asimetrik gelişmeler, göz biçimindeki bozukluklar, burunda ve dişlerde bozukluklar gibi biçim bozukluğu taşıyan insanların doğuştan suçlu olabileceğini öne sürüyor. Ona göre, doğuştan suçlu kişiler ile ilkel ataları arasında kalıtımsal bir bağ var.
Lombroso, suçlu insanların kişisel durumlarını izlemek için suç işleyip hapishaneye bile girmiştir. İncelemelerinde örneğin, dolandırıcılık suçu işleyen insanların genellikle kısa boylu ve şişman olduklarını eğer bu tipe uygun değilse dolandırıcıların birçoğunun gözlerini kırpmak gibi çeşitli tiklere sahip olduğu gibi sonuçlara varmıştır.
Bu öğretinin masum insanları suçlu damgalanmasına götüreceği gibi ırkçı bir yapısı olduğu kesin olmasına rağmen günümüzde halen kişinin doğuştan vücudunda kriminal bir mizaç veya yapının olup olmadığı ya da görünen fizyonomisiyle suçlu öngörüsünde bulunma zevzeklikleri yapılmaktadır.
Fotoğrafın keşfinden önce psikolojik rahatsızlıkların görünümleri resmedilirken keşifle birlikte Galton ve bahsi geçen Lombroso suçluların karma fotoğrafik görüntülerinin arşivini yaptılar. Suç işleyen insan öğretisinin bizzat kendisi dahi fotoğraf sayesinde, daha sonra filmle de büyük çıkış yakalayacaktır. Tipik Alman nasıldır, tipik işçinin ya da eylemcinin yüzünün ana hatları nelerdir? Bu yaklaşımın insanlığı ırkçılık hezeyanına götürmeye kadar gitmesi kaçınılmazdır.