BirGün, Kahramanmaraş’ta onlarca yurttaşa mezar olan, depremden 248 saat sonra Aleyna Ölmez’in sağ çıkarılması ile sembol hale gelen Atabey Apartmanı’nın imar durum belgesine ulaştı. Yedi katlı inşa edilen ve depremde yerle bir olan apartmanın 1/1000 ölçekli imar planının yalnızca iki kata göre hazırlandığı ortaya çıktı

Cinayetin belgesi: Atabey Apartmanı’nda 2 kata izin verilmiş
Fotoğraf: DHA

Mustafa BİLDİRCİN

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş'ta yıkılan yüzlerce apartmandan biri de Atabey Apartmanı oldu. Yerle bir olan apartmandan, depremden 248 saat sonra 17 yaşındaki Aleyna Ölmez sağ olarak çıkarıldı. Ölmez ile sembol hale gelen Atabey Apartmanı’nın müteahhidi Haydar Kurtar, İstanbul'da yakalanarak soruşturmanın yürütüldüğü Kahramanmaraş'a gönderildi.

BirGün, onlarca yurttaşın yaşamını yitirdiği Atabey Apartmanı’nın imar planlarına ulaştı. Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Yürütme Kurulu’nun 20 Ağustos 2020 tarihli ve 3 Sayılı Kararı ile yayımlanan,”PlanGML” şemalarına uygun olarak üretildiği belirtilen mekansal plan verileri, “Deprem değil, binalar öldürür” sözünün gerçekliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

YEDİ KATLI İNŞA EDİLDİ

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan Atabey Apartmanı Haydar Kurtar tarafından inşa edildi. Kayabaşı Mahallesi’nde bulunan apartman bodrum ve zemin kat dahil toplamda yedi kat olarak tamamlandı. Apartmanın yükseldiği kadastro alanının imar planı ise dramatik tabloyu ortaya koydu. Tasdik durumu, “Yerleşik Konut” olan apartmanın 1/1000'lik imar planında, apartmanın da bulunduğu ada parselin kat izninin iki olarak belirlendiği öğrenildi.

GERİYE YARDIM TALEPLERİ KALDI

İmar planına aykırı şekilde yedi katlı inşa edilen apartmanın çevresinde çok sayıda iki katlı konut bulunması dikkati çekti. Yerle bir olan apartmanın ardından akıllarda, 17 yaşındaki Aleyna Ölmez mucize kurtuluşu ve yıkımın ardından sosyal medyadan paylaşılan, “Atabey Apartmanı’na acil vinç lazım, sesler azalıyor, ne olur yardım ulaştırın” paylaşımları kaldı.

***

MÜTEAHHİDİ İSTANBUL'DA YAKALANDI

Atabey Apartmanı müteahhidi Haydar Kurtar’ın da aralarında bulunduğu beş müteahhit İstanbul’da yakalanarak gözaltına alındı. Adana'da depremler nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 12 kişi, Diyarbakır'da ise 15 kişi tutuklandı. Malatya'da da tutuklu sayısı 7'den 11'e yükseldi.