ABD takımının maç başına ortalama 15 top çalmayla olağanüstü bir istatistiği var. Hızlı oyunu bütün maç süresince düşünüyorlar. Bu

ABD takımının maç başına ortalama 15 top çalmayla olağanüstü bir istatistiği var. Hızlı oyunu bütün maç süresince düşünüyorlar. Bu oyun anlayışı çoğunlukla smaçla sonuçlanıyor

Şampiyonanın favorilerini şöyle sıralayabiliriz. En büyük aday ABD takımı. Daha önce ‘Dream Team’ (Rüya Takım) ile geleceklerini açıklayan ve bütün tanıtımlarda boy gösteren, Koby Branyt ve Le Bron James sakatlandıklarını öne sürerek kadrodan aflarını istediler. Dwayne Wade’de gelmeyeceğini açıklayınca ABD takımını genç bir kadroyla yola devam edeceği belli oldu. Kevin Durant, Derrick Rose, Rudy Gay, Stephen Curry, Chauncey Billups, Eric Gordon, Kevin Love gibi bu yıl NBA’de başarılı sezon geçiren değerli oyunculardır. Bu takımın özelliği atletik oyuncularda kurulu olmasıdır. Ayrıca birebir adam savunmasını sert ve çok iyi yapıyorlar. Maç başına ortalama 15 top çalmayla olağanüstü bir istatistikleri var. Hızlı oyunu bütün maç süresince düşünüyorlar. Bu oyun anlayışı çoğunlukla smaçla sonuçlanıyor. Grubu birinci olarak bitireceklerdir. Aynı grupta bir başka iddialı takımda Brezilya olacaktır. Varajeo ve Anderson’lu kadrosuyla madalya şanslarının olduğunu düşünüyorum. Nene’nin sakatlık haberi, büyük bir dezavantaj olarak gözüküyor. Hırvatistan ve Slovenya ise kadro derinliği olarak “outsider” (sürpriz yapabilecek) olmaktan ileri gidemezler.
ARJANTİN SAVAŞÇI, SIRPLAR CEZALI...
Kayseri’de mücadele edecek takımlardan Arjantin’i, Ankara Efes Cup’ta izleme fırsatı buldum. Savaşçı ve hızlı basketbol oynayan bir tarzları var. Türkiye karşısında iki kez geriden gelerek maçı uzatmaya götürüp kazanmaları, hırslarının üst seviyede olduğunu gösterdi.
Diğer favori ise Sırbistan. Ancak, Krstic ve Teodosic FIBA tarafından cezalandırıldı. Dört ve iki maçlık bu cezalar Sırp takımını ne kadar etkiler, onu gelecek günlerde göreceğiz. Ama bu iki oyuncu olmadan bile, grubu en kötü ikinci olarak bitirecektir. Almanya ve Avustralya, sıralamayı tamamlayacaktır.
İSPANYA EN BÜYÜK MADALYA ADAYI
İzmir grubunda, dört yıl önceki şampiyon çok güçlü gözüküyor. Pau Gasol gelmeyecek ama, dünyanın en iyi kısalarını kadrosunda bulunduran İspanya, bir kez daha şampiyonanın en büyük madalya adayıdır. Litvanya geleneksel ekolü ile yine turnuvayı sonuna kadar oynayacaktır. Gençleşen kadrosuyla Avrupa’nın en önemli temsilcisi olmaya devam ediyorlar. Parker’sız Fransa, Yeni Zelanda ve Kanada sıralamayı etkilemeden, ikinci tura çıkmak için mücadele edeceklerdir.
TÜRKİYE VE YUNANİSTAN
Ankara grubunda, ‘12 Dev Adam’ var. Tecrübeli bir kadromuz var. Ama devamlı  sakatlıklarla uğraştık. Engin Atsür ve Ender Arslan’ın sakatlıkları ortaya çok vahim bir “oyun kurucu” sorununu çıkarttı. Son gelinen çizgi, düşündüğümden daha iyi. Çabuk toparlandık. Ersan İlyasova ve Hidayet Türkoğlu etkili oynamaya başladılar. Turnuva sürecinde sakatlıklar yinelenmezse finali görmek işten bile değil. Rakibimiz Yunanistan.  En önemli iki oyuncusu FIBA tarafından cezalandırıldı. Olaylara karışan Antonis Fotsis ve Sofoklis Schortsanitis’e ise 2’şer maç ve 20’şer bin Frank ceza verdi. Bu oyuncular Dünya Şampiyonası’nın ilk iki maçında oynayamayacak.  Ama yine de, turnuvanın iddialı takımlarından birisi.
İZLEMEK İSTEDİĞİM FİNAL
Organizasyon açısında ufak tefek sorunlar yaşanabilir ama bu işin üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Sponsorlar, medya ve gönüllüler şampiyonanın sağlıklı geçmesi için gereken ilgiyi gösteriyor. Bu şampiyonada iki hakemimiz düdük  çalacak. Murat Biricik ve Recep Ankaralı. Başarılı  maçlar yöneteceklerini düşünüyorum.
Seyirciye büyük iş  düşecek. Yapılacak tribün desteğinin ‘Fair Play’ anlayışı  içinde olması gerekir. Dünyaya kaliteli “basketbol seyircimizin” olduğunu gösterelim.
Son olarak ilave etmek istiyorum. İzlemek istediğim finalin adı Türkiye-ABD.