Taşeron güvencesizliği İzmir’de canları yaktı
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi taşeronu GSM Medya Sosyal Sağlık Hizmetleri şirketi, evde sağlık ve bakım hizmeti veren 31 işçiyi ‘Whatsapp’ mesajıyla işten çıkardı. İşe iade isteyen emekçiler, belediye binası önünde oturma eylemine başladı.

İşçiler adına açıklama yapan Sevgi Esen, 5 yıldır taşeron olarak çalıştıklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Bu hizmetleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı taşeron firmada sosyal haklardan yoksun olarak ürettik. Kadrolu belediye işçilerinin haklarının çok gerisinde çalışma koşulları ve ücretlerle çalıştık. Kadro talebini her dile getirdiğimizde idareciler bize suçlayıcı biçimde ‘kadroya geçerseniz siz bu kadar iyi çalışmazsınız, kaytarırsınız’ diyorlardı. Demek ki evde sağlık ve bakım işini taşeron firmaya vermek, işçileri güvencesiz ve ağır koşullarda hizmet üretmeye zorlamak anlamına geliyormuş.”

Esen sözlerine şöyle devam etti: “Mayıs ayında gerçekleşen ihale yenilenme sürecinde GSM Medya Sosyal Sağlık Hizmetleri adlı şirket yüklenici taşeron firma oldu. Sonrasında bize idarecilerden tarafından ‘aranızda çürük elmalar’ var diyerek mobbing ve suçlayıcı dil başlatıldı. Sonrasında, 60 kişilik evde sağlık ve bakım ekibinden biz 31 kişinin ise işine bir Whatsapp mesajı ile son verildi.”

HAKKIMIZI YERDE KOYMAYACAĞIZ

Esen son olarak talepleri ise şu şekilde sıraladı:

•Taşeron çalışmaya, güvencesiz, sosyal haklardan mahrum çalışma koşullarına son verilmesini istiyoruz.
•Evde sağlık ve bakım hizmetini üreten işçilerin kadrolu olarak istihdam edilmesini istiyoruz.
•Son süreçte çıkarılan 30 işçinin de eksiksiz işine geri iade edilmelidir.