Sartre'ın Duvar adlı eserinde Lucien adlı kahramanının ortaya attığı bir kavramdır 'hiçliğin incelenmesi'. Aslında Lucien'in bedensel hiçlikten bahsetmiş olması....

Sartre'ın Duvar adlı eserinde Lucien adlı kahramanının ortaya attığı bir kavramdır 'hiçliğin incelenmesi'. Aslında Lucien'in bedensel hiçlikten bahsetmiş olması farklılık ortaya koymasına rağmen ben bunun diğer sosyal olgular bakımından gerçekten uygun bir kavram olduğu düşüncesindeyim. Hiçlik aslında derin bir boşluğu ifade etmektedir. Kavramların pratikleşmesi ile ortaya çıkan çelişkiler, eğer hataları ortaya net olarak koyuyorsa işte o zaman hiçlikten bahsedilebilir. Maalesef bizim spor politikalarımız, özellikle futbolumuzun seyri tamamen çelişkiler ile 'hiçlik' ifade etmektedir. Sadece kulüp veya ulusal takımı ayırarak değerlendirmek doğruyu ifade edemez.

Bir bütün olarak futbolumuzdaki hataları, yanlışlıkları tartıştığımızda gerçek anlamda derin bir boşlukla karşılaşmaktayız. Ama asıl ironi, bizim her alandaki yanlışlarımızı, bizim dışımızdakilerin, bizim yüzümüze vurmasıdır. Çünkü sistem ve işleyiş yüzleşmeye olanak vermemektedir. Her şeyi inkâr ederek... Her şeyi yok sayarak... Bizden sizden diye ayrım yaparak... 'Hiçliğin incelenmesi' zorunluluğuna olanak yaratılmaktadır.

İşte Platini burada devreye girerek 'Bak kardeşim bu iş böyle olmaz.' diyor. Neden mi? "Sen bazı uygulamaları yanlış anlıyorsun ve yanlış yapıyorsun, ulusal politikaların olmak zorunda, futbol 'endüstriyel' yapıya bü-rünse de sen kendini korumak zorundasın, senin altyapı ve finansal sorunların rekabet koşullarına yeterli değil."

Şimdi bazıları Platini "Amma da biliyor" diyebilir. Evet, gerçekten de çok biliyor hem de doğruyu biliyor. Neden mi? Birincisi, Platini futbolun tüm donanımlarına sahiptir. İkincisi 1789 Demokrasi ve Aydınlanma kültürüne sahiptir. Ama biz maalesef 1923 safhasında kalarak dükkânlarımızı kapattık.