“Turist”in (ve “Başkalarının Hayatı”nın) yönetmeninin adı Florian Henckel von Donnersmarck! Ne haşmetli bir isim, değil mi?

“Turist”in (ve “Başkalarının Hayatı”nın) yönetmeninin adı Florian Henckel von Donnersmarck! Ne haşmetli bir isim, değil mi? Bu adı duyunca insanın ayağa kalkıp, düğmelerini ilikleyesi geliyor.  Böyle bir isminiz olacak, sonra kalkıp “Turist” gibi bir film çekeceksiniz! İnanılır gibi değil! İnsan adından ya da adından olmasa da buna göre çok daha anlamlı bir film olan, Oscar’lı “Başkalarının Hayatı”nı çeken yönetmen olmaktan utanır. Von Donnersmarck için bu filmden sonra söylenecek tek şey herhalde “önümüzdeki filmlere bakacağız” olacak.

“Turist” yönetmenin bir önceki filmi gibi başkalarının hayatını gözleyen polislerden söz ediyor. Ama bu sefer gözleyen polisler ikinci planda kalıyor. Asıl önemli olanlar gözlenenler. Onların kimliği de sırlarla dolu. Gözlenen kadın Elise’i Angelina Jolie oynuyor. Jolie’yi güzel bulmadığım gibi kendisinin iyi bir oyunculuğuna da rastlamış değilim. Bu film de istisna değil. Fakat filmin varsayılan cazibesinin merkezinde Jolie’nin “dayanılmaz güzelliği” var. Jolie ise çekmiyor, itiyor; oynamıyor, poz veriyor. Jolie insandan çok, bir reklam fotoğrafına benziyor.

Polislerin Elise’i izlemelerinin nedenini hemen öğreniyoruz. Elise, Alexandre adlı bir dolandırıcının sevgilisi ve polis Elise’i izleyerek ona ulaşmayı hedefliyor. Alexandre’ın dolandırdığı mafya da Elise üzerinden ona ulaşmaya çalışıyor. Elise, Venedik’i gezmeye gelmiş Frank adlı sıradan bir Amerikalı turisti (Johnny Depp) kullanıyor ve hem polisleri hem de mafyayı Frank’in Alexandre olduğuna inandırıyor. Herkes büyük bir dolandırıcı sanılan gariban Amerikalı turist Frank’in peşine düşüyor. Hayatı tehlikeye giren Frank’i korumak Elise’e düşüyor. Ardından da Frank Elise’i kurtarmaya soyunuyor. Vesaire vesaire… Çok da büyük olmayan, tahmin edilebilir bir sürprizle bitiyor film.

Bazen eşler ya da sevgililer başkasıymış gibi yaparak hayatlarını renklendirmeye çalışırlar. “Turist” sanki böyle bir fanteziye hitap ediyor. Birbirlerini tanımıyormuş gibi yapma oyunu oynayan bir çifti izliyoruz. Ama seyirciyi etkileyici bir kıvılcım çakmıyor, iki güzel oyuncu arasında. Ne komik olması gereken sahneler komik, ne romantik olması gereken sahneler romantik ne de heyecanlı olması gereken sahneler heyecanlı. Ağır, aksak ilerleyen, bir türlü ikinci vitese geçemeyen, sıkıcı mı sıkıcı bir film Turist. Filmin cazibesini artırması için seçilmiş olan Venedik kenti, ümit vadeden bir yönetmene mezar olmaz diye umuyoruz.