Esin Çiftçi hâkim olan Hacım Çiftçi’den şiddet gördüğü gerekçesiyle boşanma davası açtı. Esin Çiftçi ne boşanabildi ne de mahkeme kararıyla kendisine tahsis edilen konutta yaşayabildi.

Şiddet ve korkuyla geçen yaşam

Namık ALKAN

Öğretmen Esin Çiftçi’nin 24 yıllık evlilik hayatları boyunca aralıklarla şiddet gördüğü İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hâkim Hacım Çiftçi’den boşanmak için açtığı dava, kâbusu oldu. Korku ve endişe içinde olduğunu söyleyen Esin Çiftçi, bir an önce boşanma davasının bitmesini bekliyor.

Mahkeme, Esin Çiftçi’ye ve kızına karşı hakaret, tehdit, yaralama ve mala zarar verme suçlarından hakkında kamu davası açılan Hacım Çiftçi’nin evden uzaklaştırılmasına ve silahını teslim etmesine karar verdi. Bununla birlikte konutun da Esin Çiftçi’ye verilmesi karara bağladı. Hacım Çiftçi’nin hiçbir mahkeme kararına uymadığını belirten Esin Çiftçi, 3 çocuğu ile birlikte dışarıda kaldığını ve evine giremediğini belirtti.


Esin Çiftçi, Hacım Çiftçi ile 1998 yılında evlendiklerini belirterek, “O günden beri aralıklı olarak devam eden bir şiddet döngüsü var. Sürekli değil ama aralıklı döngülerle, kendi psikolojik yapısından kaynaklı olarak böyle bir döngü var. Fiziki saldırı da var, sözlü hakaret de, ağır laflar, küfür... Bunun yanı sıra ekonomik şiddet de mevcut” dedi.

Önceleri fiziksel şiddet değilse de yoğun şekilde psikolojik şiddet gördüğünü anlatan Esin Çiftçi, “Ancak geçen eylülden itibaren işin şekli tamamen değişti ve ben de uzaklaştırma talep ettim” diye konuştu. Kadının böylesi bir şiddet döngüsünden bireysel bir çıkışının olmadığını kaydeden Esin Çiftçi, “Her yere saldırıyor. Her şeyi yapabilecek bir kişi ile baş etmek kolay değil açıkçası. Bunun biraz daha toplumsal bir destekle sağlanabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘CAN GÜVENLİĞİ SORUNU VAR’

Esin Çiftçi’nin avukatı Murat Aydın ise, hâkim Hacım Çiftçi’nin mahkeme kararına uymayarak silahını teslim etmemesi nedeniyle Esin Çiftçi’nin can güvenliği sorunu olduğunu kaydederek, “Hacım Bey’in ruhsatlı tabancası var. Bu tabancayı da teslim etmesine karar verdi mahkeme, ama kendisi teslim etmedi hâlâ. Dolayısıyla bu bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Av. Aydın, mahkemenin eşe konut tahsisi kararının uygulanmamasına yönelik olarak da şunları söyledi: “Buradaki temel hukuki sorunumuz şu: Hâkim konumundaki biri, mahkeme kararına rağmen konuttan çıkmazsa zor kullanılabilir mi? Mesela milletvekili olsaydı bu kişi ne olurdu? Burada bir yasal boşluk var. 6284 sayılı yasanın uygulanmaması ve bu tür bir boşluğa sahip olması tartışılmalıdır.”

Öte yandan hâkim Hacım Çiftçi’nin geçici görevlendirmeyle Adana’ya gönderildiği ve yeni görevine başladığı öğrenildi.