Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunda 24. güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski "Biz her şeyi onaracağız ve Avrupa Birliği’nin üyesi olacağız," derken, Rusya Devlet Başkanı Putin de ilk kez halkın karşısına çıkarak "Bu insanların acılar ve soykırımdan kurtarılması, Donbas ve Ukrayna’da başlattığımız askeri operasyonların nedeni ve hedefidir" dedi.

Savaşta 24. gün: ABD'den Ukrayna'ya büyük askeri destek

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 24. güne girildi.

Sahada çatışmalar şiddetli bir şekilde sürüyor.

Rusya, ABD'nin Ukrayna'daki biyolojik araştırma faaliyetlerine dair yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı. Batı ise Rusya'ya yönelik yaptırımlarına her geçen saat yenilerini ekliyor. ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'nin Rusya'ya yönelik ihracat kontrollerini ihlal ettikleri gerekçesiyle aralarında Rus iş insanı Roman Abramovich'in uçağının da yer aldığı 100 uçağın uçuşunu engellemeye yönelik önlem aldı.

CANLI ANLATIM

19.50 Ukrayna, Belarus ile arasındaki demiryolları seferlerinin durdurulduğunu duyurdu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 24 gündür devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’ya Belarus üzerinden ekipman sağlamasının ardından Ukrayna, bugün itibariyle Belarus’a tren seferlerinin kaldırıldığını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Kamyshin, “Rusya, kendi teknik ekipmanlarını artık Belarus üzerinden tren yoluyla Ukrayna’ya sevk edemeyecek. Çünkü Belarus ve Ukrayna arasında tren seferleri iptal edildi. Konunun detaylarını açıklamayan Belaruslu dürüst arkadaşlarımıza da teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.


savasta-24-gun-abd-den-ukrayna-ya-buyuk-askeri-destek-993469-1.

18.34 BM: Ukrayna'da 3 milyon 328 bin 692 mülteci komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında, saldırıların ardından 3 milyon 328 bin 692 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Buna göre, 24 Şubat-18 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 3 milyon 328 bin 692 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Ukraynalıların komşu ülkelerden en çok Polonya (2 milyon 10 bin 693), Romanya (518 bin 269) ve Moldova'ya (359 bin 56) geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 50 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.


17.26 Lavrov: Rus operasyonun kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla sona ermesini umuyorum

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın operasyonu gerçekleştirmekten başka çaresi kalmadığını, bu şekilde Batı’nın Rus karşıtı projesini bozmayı başardıklarını söyledi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Lavrov, “Operasyonun güvenlik konuları, Ukrayna’nın tarafsız statüsü ve güvenliğinin garantileri şeklinde sıraladığım konularda kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla sona ermesini umuyorum” diye konuştu.


savasta-24-gun-abd-den-ukrayna-ya-buyuk-askeri-destek-993382-1.

11.28 Rusya, Ukrayna'da ilk defa Kinjal hipersonik füzesi kullandığını açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Ukrayna’daki savaşta ilk kez Kinjal hipersonik füzelerini kullandığını, böylelikle Ukrayna ordusuna ait askeri deponun imha edildiğini söyledi.

Konaşenkov, “18 Mart’ta hipersonik aerobalistik füzelere sahip Kinjal füze sistemi ile Ivano-Frankovskiy bölgesindeki Delyatin köyünde Ukrayna ordusuna ait füze ve hava aracı mühimmatlarının bulunduğu büyük bir yeraltı deposu imha edildi” dedi.

(Hipersonik hızlarda uçan seyir füzelerinin süratlerinin yüksekliği, hava savunma erken ihbar sistemlerine tespit, teşhis ve takip için gerekli zaman bırakmıyor. Hava savunma sistemi önleme yapana kadar geçecek süre içinde silah hedefine varabiliyor. Kinjal füzeleri sesten en az 10 kat daha hızlı gidebiliyor.)


9.39 Ukrayna'da Rus generalin öldürüldüğü iddia edildi

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye saldıran Rus ordusundan bir generalin daha öldürüldüğünü duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rusya 8. Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Andrey Mordviçev'in Ukrayna askerlerince Herson'a bağlı Çernobaevka bölgesinde öldürüldüğü öne sürüldü.

Ukrayna makamları daha önce de 4 Rus generalin öldürüldüğünü açıklamıştı.


03.25 Zelenski: Buluşma ve konuşma zamanı

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelere değinen Zelenski, "Biz her zaman müzakerelerde ısrar ettik. Sadece 23 günlük işgal sürecinde değil, her zaman diyalog önerdik, barış için çözümler sunduk. Şimdi herkesin beni duymasını istiyorum. Özellikle Moskova’nın. Buluşma zamanı. Konuşma zamanı.Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlama zamanı geldi" dedi.

Volodimir Zelenski, aksi takdirde verdiği kayıplar yüzünden Rusya'nın yükselmesi için birkaç neslin bile yeterli olmayacağını vurgulayarak, "Ukrayna için anlamlı, barış ve güvenlik müzakereleri, Rusya'nın kendi hatalarından kaynaklanan zararı azaltması için tek şans" ifadesini kullandı.


1.42 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jalina Porter, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk bölgesinde, 3 ABD askerinin öldürüldüğü haberini yalanladı.

Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan Porter, "Donbas'ta 3 ABD askerinin öldürüldüğüne dair geniş bir haber var ki bu açıkça yanlış ve kasıtlı bir uydurmadır." dedi.


00.12 ABD, Ukrayna'ya son 1 yılda 2 milyar dolarlık askeri yardımı onayladı

ABD yönetimi 1,35 milyar doları savaşın başından bu yana olmak üzere Ukrayna'ya son 1 yılda toplam 2 milyar dolarlık askeri yardım sağladı.


00.10 Beyaz Saray'dan Çin açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin'in, Rusya'ya askeri yardım sağlaması durumunda ne gibi adımlar atacaklarını söylemekten kaçınırken, "Çin, tarih kitapları yazılırken nerede duracağı konusunda bir karar vermeli." dedi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bugün yaptığı telefon görüşmesine değinen Psaki, "Biden, açık bir şekilde Rusya'ya sağlanacak somut yardımların sonucu olacağı konusunda Çin'i uyardı." ifadesini kullandı. Psaki, bu sonuçlar arasında yaptırımların olup olmayacağı ya da sonuçların ne olduğuna ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtlamaktan kaçındı. Çin'in, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını "işgal" olarak nitelendirip nitelendirmediğinin sorulması üzerine Psaki, "Ben başka bir ülke adına konuşamam ama Çin, tarih kitapları yazılırken nerede duracağı konusunda bir karar vermeli." yanıtını verdi.


00.00 Ukrayna, ABD'nin biyolojik faaliyetlerini inkar etti

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını ABD’nin ülkesindeki askeri ve biyolojik faaliyetlerini ortaya çıkardığı iddiasıyla savunmaya çalıştığını söyledi. Podolyak, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Rusya için savaşın uluslararası mahkemelerde "yıkıcı davalar" anlamına geldiğini ve bunun farkına varan Rus siyasetçilerin ise Ukrayna’ya yaptıkları kanlı saldırılarını uluslararası platformlarda savunmak için fırsat aradıklarını bildirdi.

Bugün Rusya’nın girişimiyle BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısının yapıldığını anımsatan Podolyak, “Dünyadaki herkes artık tüm Rus kamuoyu açıklamalarının temelsiz ve yanlışlığını anlıyor olsa da Rusya, ABD’nin Ukrayna topraklarındaki askeri biyolojik aktivitesiyle ilgili sözde yeni ortaya çıkan gerçekleri sunmaya çalışıyor.” dedi. Podolyak, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin büyük çoğunluğunun Rusya’nın mantık dışı suçlamalarını reddettiğini kaydederek, “Ne yazık ki bugün, BM bile Rusya’nın biyolojik laboratuvarlar hakkındaki toplantısının, Kremlin’in Ukrayna topraklarındaki olası biyolojik ve kimyasal operasyonların hazırlanmasındaki olası aşamalardan biri olduğunu dışlamıyor." değerlendirmesinde bulundu.