Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ardından bölgesel gerilim tırmanırken birçok ülkeden konu hakkında açıklamalar geldi. Türkiye’den ise yanı başındaki bu gerilime dair saatlerce resmi bir açıklama yapılmadı. ABD Başkanı Trump'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı paylaşım sonrası Dışişleri Bakanlığı, bir açıklama yayımladı

Saray'ın Kasım Süleymani sessizliği uzun sürdü

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD’nin operasyonuyla öldürülmesi sonrasında birçok ülkeden konuya dair açıklamalar gelirken Türkiye’den hemen yanı başında olan bu gelişmeye dair yaklaşık 10 saat sonra bir resmi açıklama yapıldı.

Dışişleri'nden saat 16.20 gibi yapılan açıklamada "Türkiye bölgede dış müdahalelere, suikastlere ve mezhepçi çatışmalara her zaman karşı olmuştur" denildi.

Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ardından İran ve ABD başta olmak üzere birçok açıklama geldi.

Türkiye’nin İran’la birlikte Suriye gündemiyle üçlü zirveler düzenlediği Rusya’dan Kasım Süleymani suikastına ‘kanama’ açıklaması geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Bu olay, bölgede tansiyonun artması dışında başka hiçbir işe yaramaz ve bundan milyonlarca kişi etkilenecek” açıklaması yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab de, "(Süleymani'nin) Ölümünün ardından bütün tarafları gerilimi düşürmeye çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

Fransa’nın Avrupa ilişkilerinden sorumlu Devlet Bakanı Amelie de "ABD ile İran arasındaki gerilimin artmasından korkuyoruz. Öncelik bölge istikrarı" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada güç kullanılmasına her zaman karşı olunduğu, gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi ve başta ABD olmak üzere iki tarafa da itidal çağrısında bulunuldu.

Türkiye, Kasım Süleymani gelişmesi hakkındaki sessizliğini 10 saat sonra bozarak açıklama yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump ile AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, iki ismin Suriye’nin yanı sıra Irak’taki güncel gelişmeleri de ele aldığı açıklanmıştı.