Sağlık çalışanlarını koruyalım

Berkay Sağol

İzmir'de son 2 haftada 3 farklı sağlıkçı şiddete maruz kaldı. Sağlık emekçileri yaşanan şiddet olaylarına tepki gösterirken bu yaşananların münferit olaylar olmadığını söyledi. İzmir'de son 2 haftada yaşanan şiddet olaylarında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil serviste bıçakla yaralanan bir hasta, hekime makasla ve yumrukla saldırdı.

Bornova’ da vakaya giden 112 sağlık ekibine, hasta yakınları saldırdı. Olay mahalline gelen güvenlik güçlerinin ise saldırıya uğrayan sağlık emekçilerini koruyamadığı ve güvenliğini sağlayamadığı öğrenildi. Yaşanan üçüncü şiddet olayında ise, Karabağlar ASM’ye aşı olmaya gelen hasta hekimin aşı ekibinin biraz sonra kendisiyle ilgileneceğini ve aşılamanın yapılacağını belirtmesine rağmen tartıştığı hekimin odasına giderek odayı altüst etti.

SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, son süreçte özellikle art arda sağlıkta şiddet olaylarıyla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, sağlıkta şiddetin sonucunda ortaya çıkan cezaların caydırıcı olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Batmaz, "Biz sağlıkçılar şiddet vakası olunca dava açmaya ve işin üzerine gitmeye korkuyoruz. Sonrasında çeşitli tehditlere maruz kalıyoruz. En ufak bir şiddet psikolojik, sözlü şiddetin dahi önlenmesinin en önemli yolu caydırıcı cezaların olması" dedi.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM VE ULAŞAMAMA ŞİDDETİ ARTIRIYOR

Sağlıkta şiddeti iki başlıkta yorumladıklarını dile getiren Batmaz, şunları söyledi:

"İlk olarak sağlığın yönetilememesi ve ulaşılamamasıyla halktaki öfkenin biz sağlık çalışanlarına karşı bir öfkeye dönüşüyor. Halk nitelikli, kaliteli sağlık hizmeti alamayınca suç bize yöneltiliyor fakat suçlu biz değiliz."

Diğer yönünün ise sağlıkta dönüşüm projesinin getirdiği performans sistemi olduğunu belirten Batmaz, "Burada bir suçlu varsa maalesef sağlık hizmetlerinin organizasyon sorunu. Sağlıkta dönüşüm projesinin ardından pandemiyle beraber sistem artık alarm veriyor. Pandemiyle beraber var olan kronik rahatsızlıklar bile takip edilemedi, yönetilemedi. Süreç çok başarısız olduğu için akabinde gelen tüm sorunlar biz alanda çalışan sağlık emekçilerine yüklendi. Sağlık çalışanlarının gerekirse kapısını tekmeleyin girin size sağlık hizmeti verecekler mantığıyla bizi karşı karşıya bıraktılar. Çok kısa sürede tanı konulup, muayene edilip, tedavi edilmek isteniyor" diye konuştu.