Uğur Cankoçak. Onu hem sevip hem saymayan olmuş mudur acaba? 1980'lerde

Uğur Cankoçak. Onu hem sevip hem saymayan olmuş mudur acaba? 1980'lerde Zemin dergisinde yazmaya davet etmişti beni. 1989'da Tarık Korkmaz ile birlikte yönettiği Gölge yayınevi benim Muhafızgücü:i-Ha-yalgücü:o adlı derlememi yayımladı. Yine o yıllarda, sosyalist hareketin toparlanması ile ilgili bazı toplantılara katılmamı istedi, bir parti programı üstünde çalışan ekipte yer verdi. Mehmet Ali Aybar'ı ziyaret ettik, tanıştırdı. Aybar'a "Sosyalistler sosyalleşmeli," dedim, bir kahkaha patlattı.

Siyaset aşılması arzulanan bir alan ise, nasıl olur da adeta kutsallaştırılabilir?

Sol militan nasıl olur da militarist ve resmi-yetçi bir tip olabilir? Terbiye ve nezaket gibi kapsamları tartışılsa da bence vazgeçilmez olan değerler nasıl olur da umursanmaz?

Daha geçenlerde, bölünen bir gruptan bir genç öbür taraf için bana şöyle dedi:

"Onlarla görüşmüyoruz, ilişkimiz bitti."

Buyurun. Onyıllar geçmemiş gibi.

12 Eylül darbesi solu ezmede neden 'başarılı' oldu? Belki biz yeterince sosyal (ve dolayısıyla solda) olamadığımız için. Bırakın başka dünya görüşündekileri, kendi aramızda bile temel insanî ilişkileri yeterince özenle yaşamadığımız için.

Sanırım, bütün hayvanlar kavga eder. Kavga ve şiddet en kolay yol bile olabilir. Türkiye'de ölüm karşısında cesur olmak övülen bir şey; hayat karşısında cesur olmak daha zor geliyor.

Demokrasi kültürü gündelik hayata sinmesi gereken bir şey. "Yargısız infaz" zihinde yaptığımız değerlendirmelerde bile yaşabildiğimiz ama farkına varmadığımız bir olumsuzluk. 'Soldaki sağcılık' eleştirmemiz ve sürekli aşmaya özen göstermemiz gereken bir sorun.

Bildiğiniz şeyleri tekrarladım -bu gazeteyi okuduğunuza göre, üç aşağı beş yukarı benzer değerler, kaygılarla yaşıyoruz. Ama değinmeden edemedim.

Siyaseti küçümsemiyorum, ama fetişleşti-rilmesi temel hatalardan biri idi, 12 Eylül öncesinde. Belki hâlâ öyle.

Uğur Cankoçak en çok saygı duyduğum insanlardan biri. (-idi demek istemiyorum; bedenen ölmüş olması saygımın sürmesini engelleyemez.)

Sevgi ve saygıyla anıyorum.

Büyük İskender Gordion düğümünü çözememiş; sadece kesmiş. Karmaşık dünya düğümleri kesmekle halledilemez. Kutsal değerler uğruna somut insan ilişkilerinde hoyratça davranmak yanlış değil mi?

Ahlak konusu, geçen gün Murat Belge'nin Radikal'de değindiği gibi, önemli. Hayatî.