SORU: Merhaba. Bizler 1997 yılında Sümer Holding. A. Ş. Denizli işletmesinden özelleşme sonucu işini kaybedenlerdeniz.

SORU: Merhaba. Bizler 1997 yılında Sümer Holding. A. Ş. Denizli işletmesinden özelleşme sonucu işini kaybedenlerdeniz. Yaklaşık 1.5 ay önce sizin gazetenizde özelleştirme mağdurları hakkında, tekrar kamuda işe yerleştireceğini yazdınız. Bakanlar kurulundan imzadan çıktığını ve ne kadar maaş alacağımızı 657/4/C olarak kadro verileceğini yazmıştınız. Ama daha hala bir netice çıkmadı. Yoksa bu haber balon muydu diye düşünmeye başladım .

Saygılarımla. Denizli - Sarayköy ' den Cemal ALTINTAŞ

YANIT: Sayın Altıntaş, edindiğim bilgilere göre Maliye Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı özelleştirme mağdurları ile ilgili çözüm arayışını sonlandırmak üzere. Yapılan çalışmalar sonucunda, özelleştirme mağdurlarının eskiye ve ileriye yönelik mağduriyetlerini gidermek üzere bir kararname hazırlamış bulunuyor. Kararnameye göre, özelleştirme mağdurları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesi uyarınca bir yıldan az süreli, mevsimlik yada dönemlik işlerde ve geçici personel statüsünde çalıştırılacaklar. Mağdurlar kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılacakları kadronun maaşını alacak, ancak SSK'ya tabi olacaklar. Emeklilik hakkını alana kadar bu statüde çalıştırılacak olan mağdurlar, emeklilik için gerekli süreyi doldurduklarında emekli edilecekler. Özelleştirme mağdurlarının kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilme işlemleri Devlet Personel Başkanlığınca yerine getirilecek. Bu çalışmalar devam etmekte olup, sürece etki etmek gibi bir şansımız bulunmadığını belirtmek isterim. Dolayısıyla yazılanlar balon değil. Sanırım biraz daha beklemeniz gerekecek.

SORU: Bir kamu kuruluşunda devlet memuru olarak görev yapmaktayım. Kimsesiz olması nedeniyle kız kardeşime bakmak zorundayım. Bir sorum var. Kız kardeşimin ciddi bir sağlık problemi bulunuyor ve ameliyat edilmesi gerekiyor. Ancak, kardeşimin mal varlığı bulunmadığı gibi sosyal güvencesi de yok. Her türlü ihtiyacını elimden geldiğince karşılamaya çalışıyorum. Kardeşimin ameliyat masraflarının kurumum tarafından karşılanması mümkün mü?

Beni aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler. Antalya'dan Ş.T.

YANIT: Sayın Ş.T., 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 209'uncu maddesi, devlet memurları ile eşlerinin ve bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve çocuklarının hastalanmaları halinde evlerinde yada resmi veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak yapılacak tedavi giderlerinin kurumlarınca karşılanacağını hüküm altına almıştır. Yasanın bu hükmünde memurların bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında kardeşler sayılmadığından kız kardeşiniz için yapılacak ameliyat masraflarının kurumunuzca karşılanması olanaklı değildir. Ancak, kardeşinizin bazı tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için Yeşil Kart başvurusunda bulunabilirsiniz. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, kolaylıklar diliyorum.

KAMUDAN KISA BİLGİLER

Marmara Üniversitesi bünyesinde yar alan Atatürk Eğitim, Fen-Edebiyat, İktisadi ve Ticari Bilimler, İlahiyat,Mühendislik ve Tıp Fakülteleri ile Sosyal Bilimler Yüksek Okuluna daimi statüde Profesörler alınacak. 2547 sayılı YÖK yasası ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atama Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uyarınca Osman Gazi Üniversitesine Doçentler, Sakarya, Kocaeli ve On Dokuz Mayıs Üniversitelerine ise öğretim elemanları alınacak. Maliye Bakanlığının yeniden yapılanmasına ilişkin yasa tasarısı bakanlar Kurulunda imzaya açıldı.___________________________________________________________________________