Bu haftaki yazımda, internette yeni yayınlanmaya ba

Bu haftaki yazımda, internette yeni yayınlanmaya başlayan bir dergiyi size tanıtmak ve paylaşmak istiyorum. Derginin adı: FotoRöportaj.Org 'Resimli Hayat Bilgisi'. Eğlendirme, pazarlama, magazinleştirme üçlemesinden ibaret olan haberlerden bıkan, belgesel fotoğrafa meraklı okura yeni bir soluk olacağını şimdiden söyleyebiliz. Okur bir internet gazetesi beklemesin. Dergi belgesel tarzda fotoğraf üreten fotoğrafseverlerin hikâyelerini anlatacak, fotoğraflarını sergileyecek bir yayın olma ilkesiyle yola çıkmış. Metin editörlüğünü Canay Özden ve Ali Saltan'ın, fotoğraf editörlüğünü ise Altan Bal'ın yaptığı dergi onbeş günde bir yayınlanıyor. İlk sayısında Adan Uraz'ın 'Çocuk İşçiler' çalışmasını yayınlayan derginin ikinci sayısı yarın yayına giriyor ve Ali Öz'ün 'Kurban Pazarları' röportajını yayınlıyor. Dergi çalışanları yayın amaçlarını şu şekilde ifade ediyorlar: İnsan ve insanın hallerini anlatan fotorö-portaj çalışmalarının kitle iletişim araçlarında hak ettiği kadar yer bulamadığını, yer bulan çalışmaların ise çoğu zaman 'bu çalışma satar, bu çalışma satmaz, biz siyah beyaz değil de renkli basıyoruz' gibi içeriği, biçimi değiştirmeye yönelik, sosyal sorumluluktan uzak kriterlere göre değerlendirildiğini görüyoruz. Kendilerini fotoröportaj ve belgesel fotoğraf çalışmalarıyla ifade etmeye çalışan fotoğraf-severler, yaygın olan 'değerlendirmelerle, kabullenmelerle uyuşamadıkları için olumsuz etkileniyor, fotoröportaj ve belgesel fotoğraf çalışmaları gitgide azalıyor. Bizce bu tür çalışmaların yok olması, 'insan'ın yok olması demektir. Diğer bir yandan da, anaakım medyada kendine yer bulabilen fotoröportaj çalışmalarının savaş, ünlülerin hayatı, az gelişmiş ülkelere yapılan yolculuklar gibi birkaç konuyla sınırlandığını biliyoruz. Yine bizce, 'insan' sıfatının her şekli anlatılmaya, anlamaya değerdir. 'Sıradan' diye tanımlanan, yanı başımızdaki hayatlar aslında bir fotoğrafsever için en önemli konudur, en önemli konu olmalıdır.

İşte bu düşüncelerimizi nasıl oldu da görünür hale getiririz kaygısıyla çıktık yola ve kervan yolda dizildi. Üç kişinin tamamen gönüllü çalışmalarıyla ve bu çalışmalara destek veren arkadaşlarımızın emeğiyle internette iki haftada bir yayınlanan bir fotoröportaj dergisi olarak karşınızdayız. Fotoğrafseverlere fotoröportaj tarzının örneklerini göstererek, fotoğ-rafseverleri bu tür çalışmalar yapmaya teşvik etmeyi, profesyonel olmayan fotoğrafçıların da bu tür çalışmalar yapabileceğini ispat etmeyi hedefliyoruz. Diğer yandan bu tür çalışmaları araç olarak kullanarak, çevremizdeki insan hikayelerini daha geniş kitlelere duyurmak istiyoruz. Uzun yıllardır bu tür çalışmalar yapan fotoğrafseverlerin çalışmalarını süresiz olarak arşivleyerek de, internet üzerinde her an ulaşılabilir herkese açık bir belgesel fotoğraf arşivi oluşturmak istiyoruz.

Türkiye'de bir ilk olan fotoröportaj dergisi yayın hayatının başarılı ve uzun soluklu olmasını dilediğim emeği geçen arkadaşlarıma da başarılar dilerim. Son sözü ise derginin kullandığı William Burroughs'un bir anektodu ile bitirelim. 'İnsan, cins isim değil, sıfattır.'