Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun verileri, kamu kurumlarındaki çürümeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Kamu görevlilerine yönelik 101 etik ihlali kararı alınırken “Saygınlık ve güven” en çok ihlal edilen ilke oldu.

Ne güven var  ne de tarafsızlık

Nisa KÜÇÜK

Kamu Görevlileri Etik Kurulu (KGEK) faaliyet raporuna göre, savurganlıktan kaçınmayan kamu kurumlarına güven kalmadı. Etiği en çok belediye başkanları ihlal etti.

Kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkelerini yönetmeliklerle belirleyen Kamu Görevlileri Etik Kurulu faaliyet raporu açıklandı. Kamudaki aşınmayı gözler önüne seren raporda, toplam 269 ilkenin ihlali tespitini içeren 101 ihlal kararı alındı.

BAŞKANLAR LİSTE BAŞI

KGEK’in kamu görevlilerine yönelik aldığı etik ihlal kararlarının 44’ünü belediye başkanları hakkında verilen kararlar oluşturdu. Üst kurul başkanı ve üyeler hakkında ise 16 karar verildi. Genel müdürler ise toplam 14 kararla hakkında en çok ihlal kararı alınan üçüncü grup kamu görevlileri oldu. Kaymakam ve kurum başkanları hakkında alınan etik ihlali karar sayısı ise kayıtlara yedi olarak geçti.

İdare, ihlal kararlarının konularına göre dağılımını da paylaştı. Rapora göre, “Saygınlık ve güven” ile “Dürüstlük ve tarafsızlık” ilkeleri en çok ihlal edilen iki ilke oldu. “Saygınlık ve güven” ilkesi 73 kez ihlal edilirken “Dürüstlük ve tarafsızlık” ilkesi ise 72 kez ihlal edildi.

Kamu çalışanlarının en çok ihlal ettiği ilkelerden bazıları ve ihlal sayıları ise rapora şöyle yansıdı:

Savurganlıktan kaçınma: 25

Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı: 21

Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması: 16

Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu: 15