Irak'ta o

Irak'ta olanlar artık rutin haberler arasına girdi. Neler olup bittiği konusunda birçok kişinin bilgisi yok. İşgal ne durumda, direniş nasıl devam ediyor, ülke sürekli tekrar edildiği gibi "istikrar"a gidiyor mu? Sorular uzatılabilir ancak net yanıtlar vermek zor. Zor çünkü işgalin başında Amerikan güçleri, gazetecilere kısıtlamalar getirerek , bürolarını kapatarak hatta öldürerek istediğini gerçekleştirmiş durumda. Irak artık medyanın olmadığı, sağlıklı haberin gelmediği bir ülke. haberlerin birçoğu propaganda ve psikolojik savaş üzerine kuruluyor. Diğer yandan direnişçi diye nitelendirilen unsurlar da, gazetecileri kaçırarak, öldürerek ya da çalışmasını engelleyerek işgal güçlerinin niyetine hizmet ediyor.

ABD CEPHESİ

Buna rağmen Irak'taki son durumu özetleme imkanımız var. 130 bin askeri ile Irak'ta bulanan ABD'nin işinin kolay olmadığını söylemek yanlış olmaz. Çünkü direniş hiç de tahmin etmeyecekleri boyuta ulaştı. İstatistiklere göre günde 30-40 arasındaki saldırı normal kabul ediliyor.Ancak direnişin sadece orta bölgede yoğunlaştığını göz önüne alırsak bu sayı oldukça yüksektir. Bu oran bazen 70-80 arasında olmaktadır. ABD ekonomik olarak hala istediğini elde edebilmiş değildir. Mart 2003 tarihinden bu yana petrol hatlarına yapılan saldırılar 8 milyar dolar zarar yol açmıştır. Üstelik işgal güçleri birçok rafineriyi de işletemez durumdadır. Güvenliği sağlayamadığı için yeniden yapılandırma faaliyetlerinin maliyetiyse %16 artmıştır. Çünkü şantiyeleri koruyamamaktadırlar. ABD'nin askeri kayıplar 1700'e ulaşmış durumda. Bu rakama özel şirketlere ait paralı askerler dahil değildir. Ancak, askeri anlamda kayıpların sayısı yüksek değildir. Bu yüzden ABD kamuoyunun çok rahatsız olduğunu söyleyemeyiz. Diğer yandan ABD'nin çoğu ağır olmak üzere 20 bine yakın askerinin yaralandığını, eve dönen askerlerden 10 binin PTSD denilen psikolojik rahatsızlıklar çektiğini biliyoruz. Bu askerleri de videoda savaş oyunu oynatarak rehabilite etmeye çalışıyorlar.

Ancak, ABD'nin Irak'tan kolay çıkamayacağını biliniyor. Üstelik Irak'taki sıkışmışlık bölgeye de yansıyor. Çünkü ABD Genelkurmay başkanı ordunun Irak ve Afganistan'a güç yığarak kımıldayamaz hale geldiğini açıkça söylüyor. Bu da ABD'nin kısa vadede İran ve Suriye'ye karşı doğrudan bir kara saldırısı gerçekleştiremeyeceğini gösteriyor. Rumsfeld hapishanede Saddam Hüseyin'le görüştü. Direniş ile başa çıkamayan ABD, Sunileri Zarkavi anlayışındaki gruplardan ayırmak, için Saddam Hüseyin'den yardım istiyor. Sunilerin direnişi bırakmaları halinde ABD'nin elinin rahatlayacağı biliniyor. Ama bu o kadar kolay değil.

IRAK CEPHESİ

Irak'ın yerli unsurları ile Zarkavi anlayışındaki gruplar, hem işgal güçlerine hem de Irak'ın yeni kurulan ordu ve polisine büyük zarar veriyorlar. Ancak, bu arada sivil kayıpların fazlalığı dikkat çekiyor. Son 1 ayda ölen sivillerin sayısı 500'e ulaşmış durumda. İşgale karşı savaşsa bile benim de katılmadığım Zarkavi anlayışındaki grupların saldırıları bildik direniş anlayışına pek sığmıyor. Ancak, birçok kişi, Irak'ta farklı bir direnişin anlayışının olduğunu söylüyor. Buna gerekçe olarak da Irak işgalinin acımasızlığını gösteriyor. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde Amerika'nın şu an için Vietnam benzeri bir batakta değil ama sıkışmış olduğunu söyleyebiliyoruz. İşgal güçleri önlerini görememekle birlikte, ülkenin geleceğine dair herhangi bir öngörüleri de yok. Ve işgalin insanlık dışı maliyeti her geçen gün artıyor. Bu yüzden hala işgale karşı çıkmak gerekiyor. Dönen dolapları deşifre etmek için de Küresel BAK'ın 28 Mayıs Cumartesi günü İncirlik'te gerçekleştireceği eylem büyük önem kazanıyor.

FENERBAHÇE CEPHESİ

Evet, sonunda şampiyon olduk.Bir sezon boyunca, Birgün gazetesindeki Galatasaray ve Beşiktaşlı arkadaşlarımız da dahil olmak üzere Fenerbahçe üzerinde "terör" estirenler kusura bakmasınlar. Sakın ola "temiz futbol", "şeref", "ayak oyunları" gibi kavramlardan söz etmesinler. Ve bu yılın tek sağduyusunun Fenerbahçe olduğunu unutmasınlar. Fener bileğinin hakkı ile kupayı Saraçoğlu'na getirmiştir. Gerisi laf-ı güzaftır. Tüm Fenerlilere kutlu olsun.