Bu hafta memurlar için çok önemli bir hafta. Önümüzdeki pazartesi Eğitim Sen’in yeni yönetimi belirlenmiş, yeni genel başkanı seçilmiş olacak. Geçen sene ikincilikten üçüncülüğe düşen KESK’in...

Bu hafta memurlar için çok önemli bir hafta. Önümüzdeki pazartesi Eğitim Sen’in yeni yönetimi belirlenmiş, yeni genel başkanı seçilmiş olacak. Geçen sene ikincilikten üçüncülüğe düşen KESK’in en büyük sendikası Eğitim Sen’in, Çalışma Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 120.000 üyesi var. Bağlı bulunduğu konfederasyonda örgütlü memurların yüzde 52’si tek başına Eğitim Sen’li.

Yani Eğitim Sen seçimi KESK seçiminin en önemli adımı demek. KESK de Türkiye’nin örgütlü sol hareketini tabana bağlayan en güçlü damar. KESK üyesi sendikalar Anadolu’nun akciğerleri. Çağdaş eğitime inanan, eşit ve özgür bir dünya düşleyenlerin buluşma yeri.

ANCAK...

Eğitim Sen’de sorunlar var. Çalışma Bakanlığı verilerine göre, 2007’de Türk Eğitim-Sen ayda ortalama 542, Eğitim Bir-Sen ayda ortalama 1.470 yeni üye kazanırken, Eğitim Sen ayda ortalama 238 üye kaybediyor.

Maliye’den gelen haber daha kötü. Aidat kesinti sayılarına göre son 12 ayda Eğitim Sen her ay ortalama 900 üye kaybediyor. Eğer acilen bir şeyler yapılmazsa Eğitim Sen 100.000 üyenin altına düşecek. Böyle giderse de 9 sene içinde neredeyse ortadan kalkacak.

Nedeni ne olursa olsun, ister yapısal nedenler, ister yönetim ve örgütlenme sorunları, Eğitim Sen diğer memur arkadaşların sendikalarına nazaran örgütlenme konusunda başarısız. Eriyor.

HAFTAYA GENEL KURUL

9-11 Mayıs tarihleri arası Eğitim Sen Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplanacak. Ancak hâlâ bir genel başkan adayı yok. Yönetime seçilmek isteyenler kamusal alanda bir çalışma yapmıyorlar. Ne olacak bilmiyoruz. Son gün bekleniyor. Propaganda yapan grup yok. Sorun çok ama tartışma yok.

Bu tartışmaların çok önce başlaması gerekirdi. Delegelerin adayları tanıması, örgütlenme prensiplerini anlaması, onlara geri bildirim verilmesi gerekirdi.

Bu sessizlik beni kaygılandırıyor, üzüyor. Özgür düşünme, tartışma ve demokratik katılım mekanizmasını işleten, internet sitesinde tüzüğünü ve genel kurul seçim yönetmeliklerini yayımlayan eğitim işkolundaki tek sendika Eğitim Sen. Sendikanın delegeleri hâlâ genel başkanlığa kim gelmek istiyor bilmiyor. Hangi listeler, hangi örgütlenme prensiplerini ön plana alacak konuşulmuyor. Oysa bu tartışmaların en az son 3 aydır sürüyor olması gerekirdi. Hele hızla küçülen bir sendikada…

İYİ HABERLER DE VAR

Her ne kadar Eğitim Sen’de erime devam etse de iyi haberler de yok değil. Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi son 10 haftada üye sayısını yüzde 15 artırdı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde yeni bir şeyler oluyor. İki haftadır devam eden üyelik kampanyası tüm hızıyla sürüyor. Mimar Sinan Üniversitesi son bir ayda üye sayısını neredeyse ikiye katladı. İzmir ve Ankara’daki arkadaşlar örgütlenme kampanyalarını gündemlerinin en önemli bileşenleri haline getiren toplantılar yaptı. Ve daha benim haberim olmayan olası bir sürü güzel haber.

Ancak genel tablo vahim. Eğitim Sen genel kurulu, Türkiye’nin en önemli sendikalarından biri için, Anadolu’nun akciğerleri için çok önemli bir fırsat. Bu fırsatı Eğitim Sen delegeleri hangi tartışmalar ve kararlarla, nasıl değerlendirecekler, göreceğiz.

Ben umutluyum. Eğitim Sen eğitimcilerin sendikası, bir imtihan geçememeleri mümkün değil. Ateşten de olsa.