TBL’de bu sezona Aydın

TBL’de bu sezona Aydın Örs yönetiminde iddialı bir kadroyla giren Fenerbahçe’yi Darüşşafaka ve Avrupa Kupası maçında da PAOK karşısında izleme imkânı buldum.Fenerbahçe ile ilgili herkesinde açıkça gördüğü iki nokta var, birincisi Fenerbahçe savunma yapmıyor ikincisinde 3 yabancısının nerdeyse sayıların tamamını atmasıyla ayakta duruyor. Bu iki gözlemde bir takımın maç kazanabilmesini oldukça güç hale getiren ve mutlaka aşılması gereken konular. Üstelik başında Aydın Örs’ün olduğu bir takımın savunma yapmaması ve 90 ve üzeri sayılar yemesi insanı oldukça şaşırtıyor.Bütün basketbol yaşamını savunma felsefesi ile sürdüren Örs’ün bu konuya en yakın zamanda bir çare bulacağına inanıyorum.

Fenerbahçe hafta sonu oynadığı Darüşşafaka maçını 98 - 96 kaybetti ve yabancı oyuncularının attığı toplam 71 sayı ile maçı sonuna kadar kovaladı.Burada da açıkca görüldüğü gibi yerli oyuncuların takıma katkısı yok denecek kadar az. Fenerbahçe içeriye Avrupa’nın önemli uzunlarından Kaspars Kambala’yı büyük rakamlar vererek transfer etmesine rağmen önemli bir uzun sorunu yaşıyor. Partizan’dan alınan genç Semih bu pozisyon için çok tecrübesiz ve zamansız Avrupa’ya gitmenin sıkıntılarını yaşıyor. Diğer uzunlar Zeki ve Levent’in kapasiteleri zaten sınırlı.Geçen hafta tranfer edilen Cory Violette 4 ve 5 numaralarda oynayabilen iyi bir oyuncu.Eğer Fenerbahçe bu oyuncunun katkısı ile boyalı alandaki eksikliğini biraz olsun tamamlayabilirse biraz daha takım olabilme yolunda ilerlemiş olur.Takımın bu sezon en büyük kazancı genç oyuncu Hakan Demirel. Hakan’ın oyuncu kurucu pozisyonuna alınması ile bu sezon Mrsiç çok daha fazla rahat oynayabiliyor ve sayı bulmakta fazla güçlük çekmiyor. Ancak Hakan’ın da savunma zaafı takımın fazla sayı yemesini engellemiyor.Fenerbahçe 96 sayı attığı yüzde 65 gibi çok yüksek 3 sayılık atış oranı yakaladığı maçta Darüşşafaka’ya kaybetti. Zaten basketbolda maçı rahat kazanabilmek için rakibi 70 sayı civarında tutmak gerekiyor. Yani önce savunma.

Aynı senaryoyu Fenerbahçe’nin PAOK’la oynadığı maçtada gördük. Yine savunma yapmayan bir takım. Bu defa üç silahşörler Mrsiç (35), Kambala (27) ve Stevenson (21) tarafından rakip potaya yollanan toplam 83 sayı ile maçı 101-91 kazanmayı başardı.Üç oyuncu takımın sayı gücünün %83’nü yüklendiler.İşte yukarıda belirttiğim tehlike bu maçta da açıkça kendini göstermiş oldu. Çekirge bir sıçrar iki sıçrar ama üçüncü de ne olacacağını Aydın hocam çok iyi bilir. Sürekli sayı atarak şut sokarak maç kazanmanın mümkün olmadığını aramızda en iyi bilen o.

Şimdi Fenerbahçe yeni yabancı oyuncusunun katkısı ile içeriyi daha iyi kapatmaya başlar ve yumuşak takım olma hüviyetinden kurtulursa rakipleri için korkulu rüya olmaya başlayabilir. Yoksa sadece Mrsiç atacak diye beklerlerse sezon sonunda büyük bir hüsrana uğrarlar, benden söylemesi. Galatasaray ve Beşiktaş’ın çok güçlü kadrolar kurduğu bir sezonda yarışta geride kalmak istemiyorlarsa bu hususlara dikkat etmelerinde fayda var.