İyi hal indirimine ‘kişilik’ gerekçesi

Burcu CANSU

Üniversite öğrencisi Merve Demirel, Ankara’da geçen yıl 16 Şubat tarihinde Sakarya Caddesi’nde katıldığı bir eylemde gözaltına alındı. Polis aracına bindirilmeye çalışırken tacize uğrayan Demirel’in görüntüleri sosyal medyada büyük bir yankı oluşturdu.

Demirel’in şikâyeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, polis memuru Sezgin S, hakkında “basit cinsel saldırı” suçundan Ankara 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

TACİZİ İNKÂR ETTİ

Sanık polis Sezgin S. kamuoyuna yansıyan kamera görüntülerine rağmen suçlamayı reddetti: “Kendini aşağı doğru bırakıyordu. Önce kolundan aracın içine doğru bindirmek zorladık, dizini dayadığı için iterek bindiremedik. Bacağından güç aldığı için başaramadım, daha sonra bacağını tampondan kurtarmak amaçlı pantolon sol cep kapağı alt kısmından, pantolonun kumaşından yakalayıp diğer yandan da sağ omzundan tutup içeriye iterek araca bindirdim. Kesinlikle sarkıntılık kastım yoktur.”

‘POLİS SUÇ İŞLEDİ’

Yargılamanın 10 Eylül tarihli dördüncü duruşmasında mahkeme, sanık polis Sezgin S. hakkında ‘iyi hal indirimi’ uygulayarak, 2 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti. İyi hal indiriminin ardından ‘merakla beklenen’ gerekçeli karar yazıldı. Gerekçeli kararda, polisin müdahale sırasında Demirel’in arkasından cinsel organına temas edecek şekilde tuttuğu belirtilerek, “Görüntü kayıtlarından eylemin bir anda meydana gelen olay olmadığı, sanığın elini tutup çekmediği” kaydedildi. Kararda, “polisin suçu işlediği ve cezalandırılması gerektiği” bildirilmesine rağmen, “Sanığın kişiliği, geçmişi ve davranışları, suçun işleniş şekli, yer ve zamanı dikkate alınarak alt sınırdan ceza tayini gerektiği kanaatine varılmıştır” denildi.