İşyerinde hastalığıma uygun yemek çıkarılmıyor

Soru: Yaklaşık 4 yıla yakın süredir bir şirkette teknisyen olarak görev yapmaktayım. İşe engelli kadrosuyla alındım. Engelim tip 1 diyabet şeker hastalığıdır. İlk girdiğimde zaten yemek konusunda sınırlı tüketim ile yiyebiliyordum. Buna ek olarak yeni çölyak hastalığı çıktı. Glüten alerjisi, glütensiz beslenme de eklendi. Şirkette hiç bir şekilde hiçbir yemeği yiyemiyorum. Çorbasından tutun sulu yemeğine kadar hepsine un kattığını söyledi aşçımız. Hiçbir şeyi yememi söyledi. Benim de sürekli yemek getirmem mümkün değil, hep aç kalıyorum. Glütensiz ürünler zaten ateş pahası, tüm haklarımı alarak işten ayrılma gibi bir şansım var mı? Nasıl bir yol izlemeliyim?

Cevap: Engelli kadrosunda çalışan personele engeline uygun bir iş verilmesi zorunludur. İşveren buna uymamakta ısrar ediyorsa işçi iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirip işten ayrılabilir. Bu durumda kıdem tazminatına da hak kazanır. Ancak işyerinde yemek konusu biraz tartışmalı. Yani işverenin işyerinde yemek vermesi yasadan kaynaklanan bir zorunluluk değildir. Bunu pek çok işyeri bir sosyal yardım olarak veriyor. Dolayısı ile size net olarak rahatsızlığınıza özel yemek verilmiyor gibi bir nedenle iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirebilirsiniz diyemiyorum. Konuyu Türkiye İş Kurumuna (İŞKUR) danışabilirsiniz. Sizi onlar işe yerleştirdiği için belki daha net bir görüş bildirebilirler. Oradan destek alamazsanız konuyu işçinin haklı nedenle feshi açısından bir avukatla değerlendirmelisiniz.

Son 7 yıl kuralı prim yatırılan süre için mi geçerlidir?

Soru: Ben bir devlet üniversitesinde çalışan hekimim. 2002’de çalışmaya başladım. 20 yıllık çalışma hayatımın 6 yılı uzmanlık (üniversite hastanesi),6 yılı vakıf üniversitesi, 2 yılı şimdi çalıştığım yer olan devlet üniversitesi, geri kalan kısmı ise devlet hastanesinde geçti.

E-devlet sistemine baktığımda, prim için emekli sandığına 6 yıla yakın bir süre daha gerektiğini gördüm. Emekli olma yaşım ise 58’miş. Şimdi 45 yaşındayım.

İki sorum olacak:

1- Altı yıl sonra prim ödemelerim tamamlandığında ben artık devletten ayrılabilir miyim? Yine emekli sandığı geçerli olur mu?

2- Son 7 yıl kuralı prim yatırılan süre için mi, yoksa 58 yaştan önceki 7 yıl için mi geçerli?

Cevap: Öncelikle belirtmeliyim ki benim uzmanlık alanım işçi-işveren ilişkileridir. Emeklilik konusunda uzman biri değilim. Ancak sorunuzla ilgili temel birkaç bilgi aktarabilirim. Kişinin emekli olabileceği kurum sizin de belirttiğiniz gibi emekliliğine son 7 yıl kala daha fazla hangi kuruma prim ödemişse o kurumdan oluyor. Dolayısı ile siz prim ödeme gün sayınızı tamamlayıp kamudan ayrılırsanız yaşınızın dolmasını beklerken muhtemelen özel sektörde SGK’lı olarak devam edeceksiniz. Bu durumda son 7 yılda Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim ödemeniz baskın olmamalı. Aksi halde SGK emeklisi olursunuz. 4-C’nin (Emekli sandığı) emeklilik koşullarının 4-A’dan (SGK) daha iyi olduğunu hepimiz biliyoruz.