Yurdumda futbol adına yeni bir sıkıntı ortaya çıktı; 10 numaralı futbolcu eksikliği. Özellikle Beşiktaş’ın hazırlık dönemi sonrası...

Yurdumda futbol adına yeni bir sıkıntı ortaya çıktı; 10 numaralı futbolcu eksikliği. Özellikle Beşiktaş’ın hazırlık dönemi sonrası oynadığı maçlardaki yetersizliklerin kaynağı olarak ortaya atılan sorunun adıydı; 10 numara…
Gerçi çağımız futbolu içerisinde 10 numaralı oyuncu tiplemesi artık önemini yitirse de, biz hâlâ; Maradona, Platini zamanına ait oyuncu arıyoruz.
Çünkü Fenerbahçe’nin Alex’i var…
Ama Alex Fenerbahçe’de, Fenerbahçe ise sadece Türkiye’de…
Alex’e Fenerbahçe’den daha fazla para veren takımların çıkacağını sanmıyorum. Alex’in Türkiye koşulları içinde iyi bir oyuncu olduğu  gerçektir.
Liverpool, Real Madrid, İnter, Manchester United, Milan, Barcelona, Bayern Münih gibi takımlara baktığımızda 10 numaralı oyuncu var fakat ona dair bir oyun kurgusu olduğunu göremiyoruz.
Birincisi, çağdaş futbolun içinde oyun kurucu yok oyun kurucuları vardır. İkincisi, oyun kurucuları sistemin kendi görevleri içinde bu yeteneklerini kullanmak zorundadır.
Bunlar forvette, kenarda, merkezde oynayabilirler. 10 numara giymek zorunda değiller. 5 Zidan, 7 Becham, 4 Gerard, 7 Figo, 6 Xavi, 8 Inniesta, 11 Messi olabilir. Hepsinin özelliği topu rakip sahada tutma becerisi, adam eksiltme becerisi, hatasız çabuk topu kullanma becerisi, pas becerisi, sonuca gitme becerisi, savunma becerisi.
Ama hiçbiri serbest oyuncu değil aksine sistem içinde hem savunma, hem de hücum prensiplerine sadık oyuncular.
Bizdeki asıl sorun; bu çağdaş futbol anlayışına geçememe sıkıntısı.
O yüzdendir 10 numara krizi…
Aslında bir yetersizliğin haykırışı ile bir yetersizliğin kamuflajı arasında sıkışma sendromudur.
Özellikle Beşiktaş’ın bu sıkıntısını anlamak mümkün değil. Ya elindeki futbolcular ile ne yapabileceğinin farkında değil, ya da olması gereken sistemi bulma sıkıntısı içinde.
İşte Rijkaard, oynatacağı sistem belli, ona uygun oyuncular takımda (altyapıda dahil) sadece sistemin tutmasını bekliyor. Eğer bir oyuncu talebi olursa bu ancak sistemin ihtiyacından dolayı olur, antrenör çıkmazından dolayı değil…
Bu sürecin kendisini başarıya bağlamak yanlış olur ancak sonucunu başarıya bağlaya-biliriz ki bu ayrım anlatmak istediklerim için çok önemlidir.
Bizim 10 numaralı oyuncu sorunumuzdan çok, bir numaralı futbol prensipleri sorunumuz olduğu kanaatindeyim.