İsta

İstanbul Modern Sanat Müzesi, dünyanın en I önemli fotoğraf ajanslarından Magnum Pho-tos'un Türkiye ile ilgili 16 usta fotoğrafçısının 1940'lardan günümüze uzanan bir zaman dilimi içinde ve farklı dönemlerde çektikleri 205 adet fotoğraflardan oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor. 60. yılını kutlayan Magnum Photos'un koleksiyonundan geniş bir seçki ve yayınların yer aldığı sergi 20 Mayıs 2007'de sona erecek. Üç bölümden oluşan serginin eş küratörü Engin Özendes ve Diane Dufour. Küratör Diane Dufour sergi için, on altı fotoğrafçının 60 yıl boyunca, ülkedeki deneyimlerinden ve bireysel duyarlıklarından beslenen derlemede dünyanın her yerinden fotoğrafçıların kendi egzotizmlerini de beraberlerinde getirdiklerine değinerek, "Ne var ki, bu yabancılık onların Türkiye'yi algılama biçimlerini ne onaylar ne de geçersiz kılar; olsa olsa bakışlarına, yeni bir deneyim alanı sayesinde oluşan bir keskinlik katar. Her durumda, fotoğrafçıların çoğu Türkiye'de kişisel tutkularının peşine düşmüştür. Uç uca yerleştirilen bu fotoğraflar, on altı "iç dünya" ölçeğinde bir Türkiye sunmaktadır" diyor.

Sergiyle eşzamanlı olarak Nokia Nseries'in katkılarıyla gerçekleşen multimedya turlar sürüyor, müzenin eğitim bölümünde sergiye yönelik eğitim programı gerçekleşiyor, sinemada Magnum filmleri gösteriliyor, İstanbul Modern Kütüphanesinde ise Magnum sanatçılarının yaşamlarına, sanatlarına ilişkin kitaplar ve çeşitli kaynaklar yer alıyor. Müze Mağazası'nda ise Magnum fotoğrafçılarının yapıtlarından oluşan poster ve kartpostallar satışa sunuluyor.

İstanbul Modern Sinema'da 4-13 Mayıs 2007 tarihleri arasında "MAGNUM FİLMLERİ: Fotoğrafçılar ve Hareket Eden Görüntü" başlıklı programla Magnum'un fotoğrafçıları üstüne yapılan ve onların siyasal ve düşünsel yönü ağır basan çalışmalarından mizahi ve sıradışı yapımlara kadar geniş bir yelpaze gerçekleştirdiği belgesel filmler sunulacak. Program, 1938-2006 yılları arasında çekilen, değişik kökenleri ve yönelimleri yansıtan 33 filmi kapsıyor.

İlk kez bu yıl 57.Uluslararası Berlin Film Festivalinin Özel Bölümü'nde yer alan program kapsamında Eve Arnold, Rene Burri, Robert Capa, Henri Carti-er Bresson, Raymond Depardon, Elliott Er-witt, Martine Franck, Jean Ga-umy, Bruce Gilden, David Hum, Thomas Hoepker, Philip Jones Griffiths, Bruce Davidson, Paul Fusco, Peter Marlow, Gilles Peress, Eli Reed, Alex Webb, Gu-eorgui Pinkhassovve Magnum Group'un filmleri gösterime sunulacak.

İstanbul Modern'in Rosa Martinez'in küratör-lüğünü üstlendiği "Kurmacayla Gerçek Arasında" başlıklı 5. Video Programında, Simone Aa-berg Kaern (Danimarka), Narda Alvarado (Bolivya), Esra Ersen (Türkiye) ve Johan Grimonprez'in (Belçika) video çalışmaları yer alıyor.

İslam, Hıristiyanlık ve Çoktanrıcılık üzerine uzun soluklu projelerinden sonra, 11 Eylül sonrası dinler çatışması üstüne çalışan ve dinin, uluslararası anlaşmazlıkların ardındaki itici güç olarak siyasal ideolojinin yerini alışı olgusunu inceleyen ve 2002-2005 yılları arasında Konya, Tarsus, Mardin ve Kayseri'yi çeken Abbas, yakın gelecekte Türkiye üstüne panoramik boyutlu bir proje tasarlayan Bruno Barbey, İstanbul camilerinden Ankara'nın çağdaş mimarisine, Boğaz'da-ki balıkçılardan üniversite öğrencilerine, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile ofisinde yapılan çekimlerden tütün işçilerine dek çok çeşitli çeken Robert Capa, İstanbul'u fotoğrayan ve önemli olanın, fotoğrafçıların dünyayı nasıl baktığı değil, dünyayla kurdukları mahrem ilişkide olduğunu söyleyen Antoine D'agata, bir yandan bölgesel, etnik ve dinsel gerilimleri, öte yandan geleneksel toplumsal ve dinsel törenlerin sürekliliğini inceleyen uzun zamandır Türkiye'de fotoğraf çeken Nikos Economopoulos, 1965 yılında Köln'deki bir tren istasyonunda tatil için yurda dönüş yapan Türk işçilerini çeken Leonard Freed, 1990 yılında balayı için geldiği İstanbul'da çektiği fotoğraflardan oluşturduğu, gerçekle kurmaca karışımı yirmi fotoğraftık bir hikâye ile katılan Jim Goldberg, 1950'lerde ve 1960'larda İstanbul'da çektiği hüzünlü siyah-beyaz fotoğraflarıyla Ara Güler, Bulgaristan'da yaşayan Türk azınlığın, 1950-1951 yıllarında ülkeyi terk etmek zorunda kalarak trenle Edirne sınır kapısına gelişinin fotoğrafları çeken Erich Lessing, Elia Ka-zan'ın Türkiye'deki yoksulluktan Amerika'ya ulaşan Yunan bir gencin serüvenlerini anlatan "Amerika Amerika" filminin 1962'de Yunanistan'daki çekimini yapan Costa Manos, Efes, Pa-mukkale ve Kalkan gibi tarihi yerleri çeken Martin Parr, hem İstanbul'daki hem de Güneydoğudaki Kürtleri fotoğraflayan Paolo Pellegrin, çeşitli Avrupa kentlerinde çalışan Türk işçilerin yaşam koşullarının öyküsünü çeken Gilles Peress ve Gueorgui Pinkhassov, Alex Webb, Harry Gruyaert gibi fotoğrafçılar" Magnum fotoğrafları ile Türkiye" isimli sergide yer alıyorlar.

20 Mayıs'a kadar sürecek serginin perşembe günleri ücretsiz olduğunu da okura ileteyim.