Geçen hafta Dünya Bankası ve pek çok kuruluşun genişbandın yaygınlaştırılmasına ilişkin vurgularında bir yanlışlık olup olmadığını ele alacağımızı yazmıştık. The Economist’in...

Geçen hafta Dünya Bankası ve pek çok kuruluşun genişbandın yaygınlaştırılmasına ilişkin vurgularında bir yanlışlık olup olmadığını ele alacağımızı yazmıştık. The Economist’in “İstihbarat Birimi”nce yazılan bir rapor bu konuda ilginç bir yaklaşım sergiliyor. Araştırma Çin’in dünya devi haline gelmiş olan telekomünikasyon donanım üreticisi Huawei şirketi tarafından desteklenmiş.

 

***

 

“Süper hızlı İngiltere? İngiltere’nin Genişbant Geleceği Hakkında Mitler ve Gerçekler” başlıklı raporun amacı bu ülkede önümüzdeki 5 yıldaki genişbant yaygınlaştırmasından beklenen kazanımların gerçek durumunu açığa çıkartmayı hedefliyor. Rapor’daki yorumlar bütünüyle The Economist grubuna ait. Genişbant tanımı olarak saniyede 24 Mbit ortalama hız alınmış. Bugün İngiltere’deki ortalama hız 9 Mbit/sn. Bununla birlikte, günümüzde kullanılan hızlardan daha yukarı hızların genişbant etkisi olarak tanımlanmasının gerektiği söyleniyor.

 

***

 

Rapor, McKinsey Grubu’nun yaptığı bir araştırmaya göre, geçtiğimiz beş yılda İnternet kökenli ekonominin İngiltere’nin GSMH’sinin yüzde 5’ine ve ondan daha fazla da toplam istihdama katkısı olduğuna dikkat çekiyor. McKinsey Grubu’na göre İnternet ekonomisi, yarattığı her 1 kişilik istihdam kaybına karşılık, 2.6 kişilik yeni istihdam yaratmış.

 

Rapor’un ortaya çıkartmayı hedeflediği sorunsal, telefon modemleri üzerinden internete bağlanmaktan, bugünkü bağlantı yapısına (kablo, ADSL gibi) geçişle yaşanan sıçramanın yarattığı ekonomik etkinin, genişbanta geçişle birlikte aynı düzeyde bir etki yaratıp yaratıpmayacağı.

 

Bu bağlamda, yarının genişbant altyapısına geçiş sürecinin GSMH’ye büyük bir etkide bulunacağı ve özellikle yeni istihdam kazanımları getireceği beklentileri oldukça yaygın bir kesim tarafından destekleniyor. Gerek devlet gerekse de büyükçe bir uzmanlar grubu, geleceğin genişbant ağlarının sadece istihdam ve ekonomik büyüme açısından değil; sağlık, eğitim ve diğer kamu hizmetlerinin sunulmasında da kökten değişiklikler getireceğini savunuyor.

 

Bu beklentilere karşın The Economist İstihbarat Biriminin hazırladığı raporun, yukarıdaki sorunsala getirdiği özet yanıt şöyle: Her ne kadar daha hızlı bağlantılar zaman içinde önemli kazanımlar sağlayacak olsa da, beklentilerin bazıları abartılı durumdadır. Rapor’a göre, gerçekçi olmayı gerektiren temel unsur teknolojik yeteneklerin kullanımının önündeki beceri eksiklikleri ve değişime gösterilen direnç.

 

***

 

The Economist, beklenen pek çok yarar açısından, beklentilerin gerçekleşmesi için genişbant altyapısının kurulmasından çok kurulu sistemlerin süreçlerinin, becerilerinin ve kendilerinin değişiminin sağlanması gerekiyor. Örneğin sağlık alanında uzaktan tıp ve uzaktan tanı alanında beklenen kazanımların olabilmesi için sağlık sisteminin yenilenmesi gerekiyor. Eğitim alanı için de durum benzer. Bunlarla ilişkili sektörlerde beceri darlığı, genişbant altyapısının çözeceği bant genişliği sorunundan daha fazla önem taşıyor.

 

Bu durumda ne yapılması gerektiğine ilişkin öneri, Raporda şöyle özetleniyor: “Yakın dönemde İnternet erişiminin toplumun tüm kesimlerine –özellikle kırsal kullanıcılara, yaşlılara ve diğer kesimlere—yaygınlaştırılması en azından süper hızlı genişbanda geçiş kadar toplumun bütününe yarar sağlayacaktır.” Demek ki günümüzde genişbant konusunda iki farklı strateji olabilir. Birincisi hızlı bir genişbant atağı, ikincisi varolan teknolojiye erişimin yaygınlaştırılması. Bunun ne anlama gelebileceğini gelecek hafta ele alalım (SON).