Akbelen Ormanı’nın santrala kurban edilmemesi için mücadele sürerken şirketin atıklarını çaya bıraktığı ortaya çıktı. Yaşam savunucusu Gümüşel, “Maden sahasında biriken gölet dere yatağına bağlanmış” dedi.

Hem ağacı hem suyu katlediyorlar

Aycan KARADAĞ

Muğla Milas’ta termik santral tehdidi altında bulunan Akbelen Ormanı’nın yok edilmemesi için yaklaşık 3 senedir mücadele sürüyor. Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji yeni bir çevre tahribatına imza attı. Şirket, Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na kömür temini için 35 bin ağacın taşınması ve kesilmesi için harekete geçerken bölgedeki Kocaman Çayı’na atıklarını bıraktığı ortaya çıktı. Köylüler, şirketi Muğla İl Çevre Müdürlüğüne şikâyet etti.

İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel, şirketin maden sahasında biriken göleti kanal açarak dere yatağına bağladığını söyledi. Zararlı kirleticilerin dereye aktığını kaydeden Gümüşel, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde bilirkişi incelemesi olduğu için üstünü örtmüşler. Ama üstü örtülen kanalın bir boruyla dereye bağlandığını, atıklarını dereye bıraktıklarını gördük. Kocaman Çay bölgenin önemli çayı. İkizköy’ün ovasını suladıktan sonra, başka derelerle de birleşip Güllük Körfezi’nde deniz kavuşuyor. Yani kömür madeninin atıkları ta 35 kilometre ötedeki Ege Denizi’ni kirletiyor. Çok ciddi bir sıkıntı bu. Bu hafta sonu su kapkara aktı. Arkadaşlarımız sudan numune aldı ve derneğimiz Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Muğla İl Çevre Müdürlüğü’ne şikâyette bulundu. Şirketin, böyle bir bağlantı yapmadan önce bakanlıktan izin alması gerekiyor. Atığını dereye vermeden arıtması gerekiyor. Burada böyle bir şey olmadığı görülüyor. Bunun açığa çıkmasını istiyoruz. Doğamızı korumak için mücadelemiz sürecek.”

***

35 bin zeytin ağacının kesilmesi isteniyor

Yaşam savunucuları Akbelen Ormanı için yaklaşık 3 yıldır direniyor. 242 gündür ise çadır nöbeti tutuyor. Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önünü açan yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından bölgede yaklaşık 35 bin ağacın taşınması ya da kesilmesi isteniyor. YK Enerji yetkililerinin, İkizköy muhtarı aracılığı ile köylülerden zeytin ağaçlarını taşımaları ya da kesmeleri gerektiğini bildirdiği öğrenildi. Yaşanan gelişmenin ardından İkizköylüler, yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a dava açtı.