1 Mayıs 2008, son 31 yılın en görkemli 1 Mayıs'ı olacak. Türk-İş'in kararlı duruşu, KESK ve DİSK'in diplomatik ve rasyonel tutumları...

1 Mayıs 2008, son 31 yılın en görkemli 1 Mayıs'ı olacak. Türk-İş'in kararlı duruşu, KESK ve DİSK'in diplomatik ve rasyonel tutumları emek hareketi için çok olumlu adımlar. Bu koalisyon iyi bir çalışmayla yalnızca Taksim'in değil emek hareketinin de önünü açacak.

Artık emekçi önderlerinin yavaş yavaş görmeye başladığı bir gerçek var. İşte Bayram Meral'in başına gelenler ortada. Adamcağız yıllarca Türk-İş'te çalıştı. Ne yaptığını herkes biliyor. Sonunda ne oldu? CHP'nin önemsiz, köşeye itilmiş bir vekili. Türk-İş başkanları bunu görmeye başladı. Emek hareketi içinde siyaset yapmaya dair önemli adımlar attılar.

Hak-İş gibi diğer konfederasyonlardan yönetici arkadaşlar, emekçileri satmayınız. Ne düşlüyorsanız, ne ödüller, siyasi rantlar peşindeyseniz olmayacak. Eve dönün, Taksim'de bize katılın.

NEDEN TAKSİM?

Taksim, Arapça kısımlara ayırmak, dağıtmak demek. Türkiye emekçilerinin dilinde ise birlik demek, güçlenmek demek. AKP hiçbir hükümette görmediğimiz bir hırs ve düşmanlıkla saldırıyor emekçilere. Gücümüzü sınıyor sürekli.

SSGSS yasa tasarısı aynen geçecekti önünde durmasaydık. AKP attığı geri adımların öcünü alıyor. "Hadi sıkıysa çıkın Taksim'e" diyor. Ayaklar başı dinlesin diyor. Ayak takımına gözdağı veriyor. Taksim'e çıkmayan emekçiler, bu tehdide boyun eğmiş olacaklar. Hatta daha da kötüsü olacak:

İSTİHDAM YASASI

Hiçbir gazete BirGün kadar net yazmadı. İstihdam yasa tasarısı iki önemli değişiklik getiriyor. 1) 18-29 yaş arasındaki işçilerin sigorta primlerini devlet ödeyecek. Yani kim ödeyecek? Emekçiler. 2) 50'den fazla emekçinin çalıştığı yerlerdeki kreşler ve emzirme odaları kapanacak. Sonuç ne olacak? 30 yaş üstü işçiler işlerinden olacak, kadınlar evlerine kapanacak. AKP'nin istihdam yaratma yolu belli. Nüfusun bir bölümünü işsiz bırak, gerisini bu işlere yerleştir. Genç erkeklere iş bul, kadınları eve tık.

Taksim'e çıkmak bu yüzden önemli. AKP gücümüzü sınıyor. Taksim'e çıkmak yasak diyor. Taksim'de toplantı yapılamaz diyor. Ama polis 10 Nisan'da bütün alanı kapatıp ortada göbek atıyor, belediye alanı her sene defalarca eğlence-parti mekânına döndürüyor. Hem de yılbaşlarında yüz binlerce insana gece gece açıyor. Öğlen vakti emekçilere olmaz deniyor.

Böyle bir emekçi düşmanlığı, yalancılık, riyakârlık var mı? Ama amaç belli. Bu yasa öncesinde gücümüzü sınıyorlar.

EMEKÇİ NAZARI

Bu yüzden Taksim'e çıkmalıyız. Kadıköy ya da başka bir yer olmaz. Taksim, emekçilerin taksimine karşı kozumuz. En güçlü direnç noktamız.

Bütün güçlerini yığsalar bile ortaya, bomboş bıraktıkları meydanımıza bakmamız bile yeter. Belediye, hükümet, emniyet ve vilayet dünya aleme rezil olurken, Taksim Meydanı'nı boşaltan polis o boşluğa boş boş bakarken, biz onların arkasından bir bakacağız alana.

Taksim yeter yeri yerinden oynatmaya. Çünkü, üniformaların mavisi yetmeyecek emekçilerin nazarından AKP'yi korumaya.