Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası kış aylarında oynanacak. Katar’da 21 Kasım-18 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan organizasyon rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla anılıyor.

Dünya Kupası’na Katar ayarı

Oğuz MUTLU

FIFA, Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupaı takvimini açıkladı. Turnuva, 21 Kasım’da başlayacak ve 18 Aralık’ta sona erecek. Ev sahibi Katar’ın A grubu’ndaki maçıyla başlayacak 2022 Dünya Kupası’nın açılışı Al Khor şehrindeki 60 bin kişilik Al Bayt Stadyumu’nda gerçekleştirilecek. Her gün 4 maç oynanacak turnuvada 12 günde grup aşaması tamamlanacak.

3-6 Aralık tarihlerinde son 16 turu, 9-10 Aralık’ta çeyrek, 13-14 Aralık’ta ise yarı final maçları oynanacak. Final maçı ise 18 Aralık 2022’de. 2022 Dünya Kupası finali, Lusail şehrindeki 80 bin kişilik Lusail Stadyumu’nda düzenlenecek. 17 Aralık 2022’de Khalifa Uluslararası Stadyumu’nda ise üçüncülük maçı oynanacak. Maç saatleri ise 13:00, 16:00, 19:00 ve 22:00 olarak belirlendi.

İLK KEZ KIŞ AYLARINDA

Bu karar sonrası turnuva tarihinde bir ilk yaşanmış olacak. Genellikle haziran ve temmuz aylarında oynanan turnuva ilk kez kasım ve aralık ayında oynanacak.

Fransa’da FIFA 2022 Dünya Kupası organizasyonunun Katar’a verilmesiyle ilgili Ulusal Mali Savcılık Bürosunun yürüttüğü inceleme soruşturma hakimine devredilmişti. Eski UEFA Başkanı Michel Platini, 2022 Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesiyle ilgili “Kamu görevlisi olmadan aktif ve pasif rüşvette karışmakla” suçlanıyor. Platini, geçtiğimiz aylarda Fransız polisinin Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OCLCIFF) tarafından gözaltına alınıp sorgulanmıştı.

RÜŞVET İDDİALARI

Platini’nin yanı sıra eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin danışmanı Sophie Dion ve dönemim İçişleri Bakanı Glaude Gueant aynı soruşturma kapsamında polise ifade vermişti. Platini’nin, organizasyonun Katar’a verilmesinden önce yaptığı gizli bir görüşme yaptığı iddia edilmişti.

Bu iddiaya göre Platini, oylamadan 9 gün önce, para akışını sağlayan FIFA eski Başkan Yardımcısı Muhammed Bin Hammam ile görüştü. Platini’nin Bin Hammam’la kahvaltıda bir araya geldikten sonra, Elysee Sarayı’nda özel bir görüşmede dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Katar Emiri’nin oğlu Temim bin Hamed Al Sani (şimdiki emir) ve Katar Başbakanı ile Dünya Kupası 2022’yi konuştukları öne sürüldü. Platini, kupayla ilgili olarak Katar’a oy verdiğini daha önce açıklamıştı. Yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınan Michel Platini sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

8 YIL CEZA YEMİŞLERDİ

2007 yılında UEFA başkanlığına seçilen Michel Platini 2015 yılına kadar bu görevi yürüttü. Ancak FIFA Etik Komitesi tarafından yürütülen soruşturma nedeniyle 2015 yılında görevden ayrılmak zorunda kalmıştı. FIFA, Platini’nin 2011’deki başkanlık seçimlerinde Sepp Blatter’i desteklemesi karşılığında rüşvet aldığı iddialarının ardından Blatter ve Paltini’ye sekizer yıl futboldan men cezası vermişti. Ancak Mayıs 2018’de Platini söz konusu soruşturmada İsviçre yargısı tarafından aklanmıştı.

Öte yandan eski FIFA Başkanı Sepp Blatter, 2022 Dünya Kupası’nın Katar’dan alınıp bir başka ülkeye verilebileceğini söyledi. Blatter açıklamasında, “Dünya Kupası’nı halihazırdaki imkanlarıyla düzenleyebilecek bir çok ülke var. Almanya bunu yapabilir ama 2018’den sonra Dünya Kupası ikinci kez Avrupa’da düzenlenmiş olur. Bu olumsuz bir durum. Amerika’da düzenlenebilir. 2026 Dünya Kupası Amerika - Kanada - Meksika ortaklığında düzenlenecek ama Amerika 2022’yi tek başına düzenleyebilir. Şanslıyız ki 2022 Dünya Kupası’nın 48 değil 32 ülkeyle yapılmasına karar verildi. Japonya da yapabilir. Zaten 2022 için aday ülkelerden biriydi.” İfadelerini kullanmıştı.