Genelde yaşamımızdan kesitler üzerine sohbet ettiğimiz zaman geçmişe ait özlemlerimiz ortaya çıkar. Bu özellik san

"yarin yanağından gayri her yerde her şeyde hep beraber diyebilmek"
Nâzım Hikmet


Genelde yaşamımızdan kesitler üzerine sohbet ettiğimiz zaman geçmişe ait özlemlerimiz ortaya çıkar. Bu özellik sanırım Türkiye'de yaşamanın bedeli üzerinedir. Ama asıl önemli olanı ya söylemeye cesaret edemediğimizden veya korkumuzdan olan hep beraber her şeydeki mutluluklarımızın kaybedilmesidir.

İnsan gibi yaşama arzusundaki çoğalım ve paylaşım o kadar yoğundu ki birbirimiz için kaybedeceklerimizin bilincinde ve cesaretinde bir bütün gibi yaşama onuruna sahiptik. Yaşadığımız olumsuz toplumsal olaylar, bunların üzerimizde yarattığı baskılar insan olma onurumuzu kırmaya yönelik hamlelerdir. Bu hamleler her geçen gün daha da vahşi ve acımasız olmakta ve bizlere büyük zararlar vermeye devam etmektedir. Dünyaya bakışımızı kendi inisiyatifleri doğrultusunda yönlendirmekte, bizleri kendilerine bağımlı kılma çabalarıyla karşı karşıya bırakmaktadır.

İşte böyle acımasız koşullarda insan gibi yaşayacağımız ve sevgilerimizi paylaşacağımız ortamların yaratılması, geçmişe ait özlemlerimizi bir nebze gidermemizi ve duyguları aynı derecede korumayabilmemizi sağlamaktadır. Divriği Kültür Derneği geçmişteki gibi insan gibi yaşama amacı etrafında onurlu bir duruş sergileyerek ait olma duygusu yaratmaya ve özlemlerimizi gidermeye yönelik değerleri içinde barındıran bir kuruluştur.

Derneğin amacı sadece bir köye veya kasabaya ait olma duygusunu korumak değildir. Gerçi dernek içinde bunun izlerini bulabiliriz ki bu gayet doğaldır. Asıl önemli olan derneğin tüm toplumu kucaklamayı amaçlayan sivil toplum kültürüne sahip olmasıdır.

Bu yıl onuncusu düzenlenen Divriği Köyleri arası Futbol Turnuvası sadece spor yapmak amacında olan bir turnuva değil ortak kültürün, değerlerin ve sevginin paylaşılması amacını güden bir turnuvadır. ıo yıldır onu farklı kılan da budur. Tüm turnuva boyunca yediden yetmişe maçlara koşan Divriğililer özlemeleri-mizi nasıl gidereceğimizi bize en iyi şekilde göstermektedirler.

İşin güzel yanı spordaki ahlaki ve estetik değerleri koruma ve sunma becerileridir. Sanmıyorum ki hiçbir köy illa şampiyon olmayı düşünsün. Tüm amaçları turnuvaya katılıp orada olarak yaşanacak güzelliklere ortak olmaktır.

Divriğililere ve Divriği Kültür Demeği'ne teşekkür etmekten başka yapacak bir şeyimiz olmadığı kanısındayım. Futboldaki güzellikleri bize yaşattıkları, sevgiyi paylaşma becerisini bize gösterdikleri için. Hem de şiddetin tüm unsurlarını içeren futbol sayesinde...