TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi CHP’li Çakırözer, iktidarı, Batı'nın yaptırım uyguladığı Rus oligarklara karşı uyardı. Çakırözer, “Ukrayna ve Rusya arasında dengeli politikayı ‘ambargo fırsatçılığıyla’ karıştırmamalıyız. ‘Ambargo fırsatçılığı’ Türkiye’yi kara listeye sokar” dedi

CHP yaptırım uygulanan oligarklar için uyardı: 'Ambargo fırsatçılığı' Türkiye’yi kara listeye sokar

BirGün/Ankara

ABD, AB ve uluslararası örgütlerin yaptırım uyguladığı Rusya Lideri Putin’e yakın oligarklardan bazılarının Türkiye’de görülmesi, uçaklarının Türkiye havaalanlarını kullanması ve yatırımlarını Türkiye’de yapacağı iddiaları, muhalefetin tepkisini çekti. TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, iktidarı “ambargo kararlarını delmemesi” konusunda uyardı.

CHP’li Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yeni bir dünya düzeninin şekillenmeye başladığına dikkati çekti. Rus oligarkların Türkiye üzerindeki planlarına iktidarın ortak olmaması gerektiğini ifade eden Çakırözer, “Biz, Türkiye'nin bu savaşın tarafı olmasını istemiyoruz, dengeli bir politika izlenmesi konusunda hemfikiriz. Ancak dengeli politikayı, ‘ambargo fırsatçılığıyla’ karıştırmamalıyız. Yaptırım uygulanan isimlerin son günlerde Türkiye'de görülmeleri, uçaklarının hava limanlarımızı rahatlıkla kullanabiliyor olması kaygı verici. Zaten kara paranın aklanması konusunda sicili olan bir iktidarsınız” dedi.

'BATI İLE İYİ İLİŞKİNİN ÖNÜ AÇILABİLİR'

“Siz kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda gerekli tedbirleri tüm uyarılarımıza rağmen ısrarla almadığınız için OECD'nin gri listesindeyiz” sözleriyle iktidara yüklenen Çakırözer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ambargo fırsatçılığı yapacaksınız diye ‘gri liste'lerden 'kara liste'lere düşürmeyin ülkemizi. Bir yanda asker, sivil ayrımı gözetmeksizin hastaneleri, okulları, tiyatroları bombalayan Putin ve destekçisi otoriter rejimler, diğer yanda demokrasi ve hukuk değerlerinden, özgürlüklerden yana Batı dünyası. Bu düzende uzun süredir birbirinden uzaklaşmış olan Türkiye ile Batı kurumlarının yeniden iyi ve güçlü ilişkiler içine girmesinin önü açılabilir.”