Pekin Olimpiyatlarının başlamasına az bir süre kaldı. Sanırım Türkiye bu oyunlara tarihinin en kalabalık kafilesi ile katılacaktır. Olimpiyatlarda sayı olarak fazla olmanın bir anlamı vardır...

Pekin Olimpiyatlarının başlamasına az bir süre kaldı. Sanırım Türkiye bu oyunlara tarihinin en kalabalık kafilesi ile katılacaktır. Olimpiyatlarda sayı olarak fazla olmanın bir anlamı vardır. Fakat, alınan madalyanın daha çok anlamı vardır. Hiçbir ülke “çok kişiyle katıldılar” diye anımsanmamaktadır. Ama, fazla sayıda madalya alanlar ise, hiçbir zaman unutulmamaktadır.

1896 yılında  Atina da yapılmaya başlanan  Modern Olimpiyatlar günümüze kadar dünyanın en saygın yarışmaları olarak kabul edilir, ve.  “Olimpiyat Madalyası”   tüm ülke ve yarışmacıların hayalini  süsler.

1900’lü yılların başlarında organize edilen yarışmalar, bazı ticari zihniyetlerin müdahalesi ile panayır görüntüsü sunmuşlarsa da, çok kısa süre sonra bu oluşum tamamen ortadan kaldırılmıştır. Olimpiyat Oyunları  1908 Londra ve 1912 Stokholm  den sonra tamamen spor içerikli olarak düzenlenmişlerdir.  Olimpiyatları aksatan ikinci olay ise; Birinci ve İkinci  Dünya Savaşları olmuştur. Savaşlar sırasında yapılması gereken yarışmalar   iptal edilmiştir. O yıllar spor tarihi sayfalarında boş kalmıştır. Ve, bu uygulama ilke olarak kabul edilmiştir. “Olimpiyatlar yapılamayabilir ama, ertelenemezler”

Savaşlar nedeniyle  kesintiye uğrayan Olimpiyatlar, uzun yıllar sonra karşılıklı boykotlar yüzünden yine yara almıştır.

Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmesini öne süren ve eleştiren başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bir çok ülke  1980 yılında Moskova da yapılacak oyunları boykot etmişlerdir. Bir sonraki 1984 Los Angeleles’a da  Sovyetler Birliği ve yandaşları katılmamışlardır.

Kısacası zaman zaman siyasi ve ticari emellere alet edilen  “Olimpiyatlar” kazasız belasız günümüze dek gelmiştir. Öyle sanıyorum ki çok büyük sorunlar ve olaylar yaşanmadığı sürece de  devam edecektir.

 

CITIUS, ALTIUS, FORTIUS

Bu dev organizasyon bir çok spor dalı  içermektedir. Ama,  bunların içinde atletizm;  ilgi ve heyecan noktasında  her zaman ön sırayı almıştır.

Zaten, olimpiyatların en önemli ve bilinen sloganı bile atletizmden esinlenerek  kullanılmaktadır. “citius, altius,  fortius .”  “daha hızlı, daha yüksek,  daha güçlü.”

Olimpiyat oyunları büyük bir spor bayramıdır. Her ülke ve yarışmacı öncelikle  burada görünmek ve  temsil edilmeyi hedefler. Bu bile büyük bir onurdur. 

Daha sonra da başarılı olunup  ülke bayrağının gönder de  dalgalanması, hele ulusal marşın çalınması  övünç kaynağıdır. Yarışmacının en büyük hayali de  “olimpiyat madalyasının”  boynuna asılmasıdır.

Olimpiyat tarihinde ülke olarak bu sevinç ve övünçü  pek fazla yaşadığımız söylenemez. Geçmiş yıllarda “güreş” dalında elde bir miktar başarılıydık. Ama,  son yıllarda   bu dalda da  hüsrana uğramaktayız.

Bu anlamda;  çok sayıda kişiyle katılmak değil, çok sayıda madalyaya sahip olmak önemlidir.  Bunu başaramıyorsak,  fazla masrafa gerek yoktur.

Bayrağımız ve birkaç sporcumuz temsil görevini yerine getirirler. Aslında bu da bir onurdur.