Soru: Sanayi işkollarında her yaştaki kadınların gece çalıştırılmalarının yasak olduğunu biliyorum. Yanılıyor muyum ?

Soru: Sanayi işkollarında her yaştaki kadınların gece çalıştırılmalarının yasak olduğunu biliyorum. Yanılıyor muyum ?

Teşekkür ederim. Birgün okuru –Zonguldak

Yanıt: Sn. Okurumuz. 1475 sayılı önceki İş Yasasında sizin söylediğiniz gibi 18 yaşını doldurmamış erkek çocuklarla her yaştaki kadınların gece çalıştırılmaları esas itibariyle yasaktı.

Ancak, 4857 sayılı yasa ile bu yasak kadın-erkek eşitliğini zedelediği düşüncesiyle kaldırılmıştır. Yeni madde şöyle olmuştur: "Sanayiye ait işlerde 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalışmaları yasaktır' ifadeleri yer almıştır.

KENDİ İSTEĞİYLE AYRILANA KIDEM TAZMİNATI ÖDENMEZ

Soru: Özel bir dershanede, 6 yıl asgari ücretle çalıştım. Kendi isteğimle ayrıldım. Kurumun bana ödemesi gereken bir tazminat var mırdır? Bilgi verirseniz sevinirim.

Teşekkür ederim. Figen Pamukçu

Yanıt: Sn. Okurumuz kendi isteğinizle ayrılmış olduğunuzdan, tazminat talep etme hakkınız bulunmamaktadır. Ancak, işyeri tazminat ödemesi yapmak istiyorsa Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerini baz alarak ödeme yapabilir.

ÜCRETSİZ İZİNDE KIDEM HESAPLANMAZ

Soru: Senelerdir çalışmakta olduğum özel sektöre ait firmamdan doğum iznimden sonra bir yıl kadar da ücretsiz izin almıştım. Ücretsiz izin aldığım bu süreleri işyerim kıdem tazminatı hesabına dahil etmiyor. Doğru yapılmadığını düşünüyorum, bilgilendirir misiniz.

Teşekkür ederim. Ankara'dan bir okur.

Yanıt: Sn. Okurumuz, işverenden ücret almadığınız, bir başka deyişle işyerinde fiilen çalışmadığınız, süreler kıdem süresine dahil değildir ve bu süreler için kıdem tazminatı hesabı yapılmaması doğrudur.

ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA YASAĞI

Soru: 18 yaşın altındaki işçilerin çalıştırılmaları ile ilgili yasal bir düzenleme mevcut mudur? Çocukları çalıştırma yaşı ile ilgili bir yasa var mı?

Teşekkür ederim. OSTİM –Ankara

Yanıt: Sn okurumuz İş kanunumuz 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmalarını yasaklamıştır. Ancak, İstisna getirilerek 14 yaşını doldurmuş ve ilk-ğretimini tamamlamış çocukların da nitelikleri itibariyle hafif işlerde çalıştırılabileceğini kabul etmiştir. Temel eğitimini tamamlamış ve 14 yaşını dolduran çocuklardan okula gitmeyenlerin çalışma saatlerinin günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamıyacağı, onbeş yaşını tamamlamış çocuklar için bu sürenin günde sekiz, haftada kırk saate kadar artırılabileceği hükme bağlanmıştır. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri Aşağıdaki gibidir.

- Eğitim saatleri dışında günde en fazla iki saat, haftada on saat.

- Okulun kapalı olduğu dönemlerde günde yedi, haftada otuzbeş saatten fazla olamayacaktır.

Bu kanun hükmüne aykırı hareketler para cezasını gerektirir.