Maraş ve Malatya’da köyleri ziyaret ederek kadınlarla bir araya gelen Munzur Çevre Derneği üyeleri ‘Umudumuzu diri tutmalıyız. Mücadele yaşatır’ dedi.

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: ‘Ölümlerde bile ayrıştırıldık’
Fotoğraf: BirGün

Sibel BAHÇETEPE

Munzur Çevre Derneği üyeleri, depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Maraş ve Malatya’daki köylere dayanışma ziyaretleri yaptı, kadınlarla bir araya geldi. Dayanışma ve halk örgütlenmesi bizi bu enkazdan çıkaracaktır” vurgusu yapılan ziyaretlerde, kadın dayanışmasına da dikkat çekildi.

Maraş Elbistan Sevdilli, Toprakhisar, Yoğunsöğüt köyleri ile Malatya Kürecik köylerine giden Munzur Çevre Derneği üyeleri ile halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar, buradaki kadınlara ve çocuklara hijyen malzemeleri , iç çamaşırı, kıyafet, oyuncaklar dağıttılar.

HER ZAMAN VARIZ

Köylerdeki ziyaretlerde konuşan Munzur Çevre Derneği Başkan Vekili Hatun Esen “Biz kadınlar her zaman vardık ve var olmaya devam edeceğiz. Bu yıkıntıları da hep birlikte bizler, kadınlar hep beraber inşa edeceğiz. Ölümde bile ayrıştırma yaşadık, kimi yerlere günlerce enkazların altında sağ olan vatandaşlarımızın bizi kurtarın çağrısı ile sevdiklerinin gözü önünde can verdi. Bu yaralar çok ağır, kolay kolay iyileşmez ancak kabuk bağlar. Bu yaraları da dayanışma ruhu ile birlikte olarak ancak saracağız” dedi.

RANT VE TALAN UĞRUNA

Rant ve talan uğruna çok sayıda insanın öldüğünü kaydeden Esen, şöyle devam etti: “Diktikleri gökdelenler, milyonlarca para verip aldığımız gökdelenler ne yazık ki sevdiklerimize mezar oldu. Maraş’ta bu kadar göç olması yüreklerimizi acıtıyor. Ne olursa olsun topraklarımızı bırakmayalım. Yıkılan evleri birlikte inşa edip buralarda kalalım. Mücadele yaşatır.”

YARAYI KADINLAR ALDI

Sanatçı Pınar Aydınlar ise “Dün 8 Mart’tı. Öncelikle kadınlar gününüzü kutluyoruz. Bir depremde, bir afette en çok yara alanların kadınlar ve çocuklar olduğunu biliyoruz. Sanmayın ki uzaktayız ve içimiz rahat. Biliyoruz ki köylere yardımlarda sıkıntılar oldu, tam anlamıyla yardımlar ulaşmadı. Halk örgütlenmesi ve kolektif birlik bizi bu enkazın altından çıkaracaktır” dedi. Aydınlar, deprem bölgesinde ilk gündem bu yana olduklarını vurgulayarak “Maraş’ın yaşamadığı kalmadı, yaranızın sadece deprem olmadığını biliyoruz. Sistemle hesabımız var ve burada kadınların rolü çok büyük. Mücadelede kadınlar her daim omuz omuza olmalı” diye konuştu.