Sınıf ilişkileri her şeyin üstünden geçer, en uzlaşmaz sorun mülksüzlerle mülk sahipleri arasındakidir

Bakire ve Hamile
Orijinal Adı:
Quinceanera Yönetmen: Richard Glatzer, Wash Westmoreland Oyuncular Emily Rios, Jesus Castanos, Listette Avila Türü: Dram Ülke: ABD

Bakire ve Hamile'nin adını 've mülksüz ve esmer ve eşcinsel...' diye uzatmak mümkün. Film o kadar çok meseleye o kadar ustalıkla değiniyor ki, hayran olmamak elde değil. Filmin dili oldukça basit aslında. Ne teknik ne de içerik açısından büyük bir yenilik içerdiği söylenemez 'Bakire ve Hamile'nin. Ama film, hiçbir ucuzluğa ve yavanlığa kaçmadan, karakterlerini, içinde yaşadıkları çevreye çok iyi yerleştiriyor. Söz konusu çevre Los Angeles'ın İspanyol asıllıların çoğunlukta yaşadığı bir mahallesi. Ama 'beyaz' Amerikalılar bölgeyi keşfetmiş ve buraya taşınmaya başlamışlar. Dolayısıyla kiralar da fırlamıştır.

Magdalena (Türkçesi Meryem) dar gelirli bir vaizin kızı. On beş yaşına girmek üzere ve 'quinceanera' adı verilen genç kızlığa geçiş töreninin hazırlıkları içinde. O da kuzeni gibi bir 'Hummer limuzin' istiyor töreninde kullanılmak üzere. Babası ise bu lüks tüketimi karşılamak istemiyor. Magdale-na'nın bir de aşkına güvenemediği sevgilisi var. Limuzin ve sevgili Magdalena'nın en

önemli ilci sorunu. Ama kuzeninin 'quinceanera' kostümünden uyarlanan elbiseye sığmayınca Magdalena hakkında akraba ve komşu kadınlar derhal yargıya varırlar. Bu ani kilo alışın tek bir açıklaması vardır: Magdalena hamile kalmıştır. Artık Magdalena'nın çok daha büyük bir derdi vardır. Oysa Magdalena sevgilisiyle cinsel ilişki kurmadığını söylemektedir.

Filmin bir diğer karakteri de Magdalena'nın bir başka kuzeni olan Carlos'tur. Ailesi tarafından reddedildiği için Tomas amcasının yanında kalan Carlos bir benzincide araba yıkama işinde çalışmaktadır. Tomas amcanın oturduğu evi bir eşcinsel çift satın alır ve üst kata yerleşir. Carlos yeni evin kutlama partisi davetine icabet eder. Ev sahibi çift Latin delikanlılardan hoşlanmaktadır ve Carlos da iyi bir avdır. Gecenin ilerleyen saatlerinde iki avcı, 'av'ları Carlos'la birlikte hatıra fotoğrafı çektikten sonra, Latin delikanlının tadına bakarlar. Ama 'sapına kadar erkek' görünümündeki Carlos acaba her şeye içkinin tesiriyle mi izin vermiştir?

Babası tarafından evden kovulan Magdalena, Tomas Amca'nın yanına yerleşir. Tomas bütün dışlananlara kapısını açan bir azizdir adeta. Ama Carlos ve eşcinsel çift arasındaki ilişkide yaşanan gerginlik Tomas'ın da dışlanmasına yol açacaktır. Tek neden bu da değildir, 'çevresel dönüşüm' artık yoksul Latin kökenlileri mahalleden göçmeye zorlamaktadır.

Eşcinsellik başlı başına bir dışlanma nedenidir ama eşcinseller de sınıfsız bir zümre değildir. Sınıf ilişkileri her şeyin üstünden geçer, en uzlaşmaz sorun mülksüzlerle mülk sahipleri arasındakidir.

'Bakire ve Hamile' sınıf, ırk ve cinsiyet ilişkilerine çok sağlam bir perspektiften bakan, iyi oynanmış, sıcak bir film. Kaçırmayın.