Rusya’nın saldırıları sürerken Kiev ile Moskova birbirlerini ‘barış görüşmeleri’ni çıkmaza sokmakla suçladı. Kiev çözüm Moskova’nın ‘ateşkesi kabul etmesine bağlı’ derken Kremlin’den ‘süreci uzatmıyoruz’ yanıtı geldi.

Barış görüşmeleri çıkmaza girdi: Çözüm ateşkeste

Dış Haberler Servisi

Ukrayna işgali 24’üncü güne girerken Kiev ve Moskova arasında çözümü engelleme suçlamaları başladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’la telefonda görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın barış görüşmelerini yavaşlatmaya çalıştığını ve gerçekçi olmayan taleplerde bulunduğunu ileri sürdü. Putin, Moskova’nın kendi ilkeleri doğrultusunda Ukrayna’da çözüme hazır olduğu mesajını da verdi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Rusya’nın müzakere görüşmelerinde hızla çalışmaya hazır olduğunu söyleyerek Moskova’nın barış görüşmelerini uzatmaya çalıştığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını dile getirdi.

ÇÖZÜM ATEŞKES

Ukrayna savunma bakanı Oleksii Reznikov, Kiev ile Moskova arasında bir barış anlaşması taslağı hazırladığını, ancak çözümün Kremlin’in ateşkesi kabul etmesine bağlı olduğunu söyledi. Müzakerelerde Ukrayna heyetine liderlik eden Reznikov, teknik çalışmaların ilerlediğini, ancak herhangi bir uzlaşmanın mümkün olması için Rusya’nın bombardımanını durdurması gerektiğini söyledi.

Batılı yetkililer, iki ülke arasındaki barış görüşmelerinde Ukrayna ve Rusya arasında çok büyük bir boşluk olduğu konusunda uyardılar. Reuters, ismi açıklanmayan bir yetkilinin, her iki tarafın da barış görüşmelerini ciddiye aldığını, ancak yakın zaman bir adım atılacağına dair çok az işaret olduğunu aktardı.

5 BİNDEN FAZLA YAPTIRIM

ABD Temsilciler Meclisi, ABD’nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onaylarken Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’ya karşı 5 binden fazla yaptırım kararı alındığını belirterek, bunun bir ‘rekor’ olduğunu söyledi.

Lavrov, "Yaptırımlara göre ekonomimizi düzenleyeceğiz, yaptırımlar bizi daha güçlü hale getirecek. Biz Batı’ya kapıyı kapatmıyoruz, onlar bize kapıyı kapatıyor. Bizim hedefimiz, Rusya topraklarına karşı herhangi bir Ukrayna tehdidini kaldırmak" değerlendirmesinde bulundu.

DOĞU’DA BATI’DA SALDIRI

Ukrayna Devlet Acil Servisi, dün sabah ülkenin doğusundaki Harkov kentinde çok katlı bir öğretim binasının bombalanması sonucu bir kişinin öldüğünü açıkladı. Enkaz altında kalan 11 kişi de yaralandı. Vali Pavlo Kyrylenko, mermilerin doğudaki Kramatorsk kentini de vurduğunu ve iki kişinin öldüğünü ve altı kişinin de yaralandığını söyledi.

Rusya güçlerinin, batıdaki Lviv kentinde de havaalanı yakınlarındaki bir uçak bakım tesisini hedef aldığı belirtildi. Mariupol’de Rus hava saldırısına uğrayan tiyatro binasından yaklaşık 130 kişi kurtarıldı. Tiyatro binasında yüzlerce sivil saklanıyordu. Yetkililer, şimdiye kadar yaklaşık 30 bin sivilin Mariupol’den kaçtığını söyledi.

PARALI ASKERLERE ÇAĞRI

Rus ordusunun bazı ülkelerden paralı askerleri toplamaya çalıştığına dair bilgilere sahip olduklarını belirten Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Herkesi, Ukrayna topraklarında işgalcilere katılmaya çalışacak herkesi uyarıyorum. Bu hayatının en kötü kararı olacak. Uzun ömür, size kısaca teklif edilen paradan daha iyidir" sözlerini sarf etti.

Rus annelere seslenen Zelenski, herkesin kendi çocuklarına sahip çıkma çağrısında bulunarak, "Oğlunun Ukrayna’ya karşı savaşa gönderildiğini bilen her anne, oğlunun nerede olduğunu kontrol etmelidir" diye konuştu.

JAPONYA 73 KİŞİ ALDI

Bombalardan kaçan Ukraynalıların komşu ülkelere göçü de devam ediyor. Üç milyondan fazla kişi şimdiden ülkeyi terk ederken Japonya Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno ülkesinin, mart ayı süresince 73 Ukraynalı sığınmacıyı kabul ettiğini açıkladı. Hirokazu, 2 Mart-16 Mart tarihleri arasında Ukrayna’dan 73 kişinin, sığınmacı statüsü almak amacıyla Japonya’ya giriş yaptığını belirtti. Öte yandan Japonya, Rusya yönetimi ve iş dünyasına yönelik ekonomik yaptırım paketini genişletti. Bu kapsamda Rusya Savunma Bakan Yardımcıları dahil 15 kişi ile 9 örgütün daha mal varlıkları donduruldu.