Geçen cumartesi öğretmenler günü nedeniyle yazdığım "Çağın en güzel gözlüleri" yazısı nedeniyle duygularını ileten hemen hepsi öğretmen dostlara teşekk

Geçen cumartesi öğretmenler günü nedeniyle yazdığım "Çağın en güzel gözlüleri" yazısı nedeniyle duygularını ileten hemen hepsi öğretmen dostlara teşekkür ediyorum. Anlaşılan, Can Baba'nın "Hayatta ben en çok babamı sevdim" dizeleriyle girip, daha "Karaçalılar gibi yardan bitme bir çocuk"ken "Çarpı bacaklarıyla - ha düştü, ha düşecek" peşinden koştuğu ve bir "dev" gibi görüp "Çağın en güzel gözlü maarif müfettişi" diye anlattığı babası Hasan Ali Yücel'den söz edince gönül telini titretmişiz öğretmenlerimizin.

"Bilmezdi ki oturduğumuz semti, /Geldi mi de gidici - hep, hepp acele işi!-/Çağın en güzel gözlü maarif müfettişi. / Atlastan bakardım nereye gitti, /Öyle öyle ezber ettim gurbeti" diye anlattığı adamı Can Baba'nın, sadece kendisi değilmiş "hayatta en çok seven". "Öğretmenlerle ilgili yazınız sıcacık ve çok güzel. Ben de kadehimi hem Can Baba'ya, hem de rahmetli Hasan Ali Yücel'e kaldırıyorum, sevgiyle, bir öğretmen olarak" diyen mesajlar gelmesi o yüzden.

Gelen iletilerden biri diğerlerinden ayrılıyor. "Bugünkü yazınızda.Yüceller'den söz ediyorsunuz. Okurken ilk aklıma gelen Görele'deki evi oldu inanın. Nasıl gelmesin ki? Bilirsiniz, klasik Karadeniz evlerini. O evler yavaş yavaş yok ediliyor yıllardır...

Geçen gün Görele'nin web sitesine girdiğimde içim sızladı. Bakımsız harap durumda bir resmi var evlerinin... Görele halkı Hasan Ali Yücel'i sevmiş ve bildim bileli övünür onunla. Adını taşıyan bir ilkokul ve bir cadde vardır Görele'de, çocukluğumdan bu yana.

Dileğim, bu durumu geniş kamuoyuna duyurmanızda. Görele halkı Hasan Ali Yücel'in evinin müze olmasını istiyor" diyen Zeki Ergin, bir eylem çağrısı yapıyordu aslında. Bizi bir kampanyaya çağırıyordu. "Ben bizim uşakları örgütleyebilirim, kampanya başlatabiliriz. Can Baba'ya sahip çıkan Datça Belediye Başkanı da Göreleli'dir. Erol Bey de katkı verir... Müze yapabilirsek çok mutlu olacağım, mutlu olacak çok daha fazla Yücel-severler vardır, inanıyorum" diyordu.

İlk iş olarak Zeki Bey'in söz ettiği www.gorele.gen.tr sitesine göz attım. Yurdun değişik yörelerine dağılmış ve böyle bir kampanyaya omuz verecek Göreleliler var. En önemlisi, Görele'nin geçen dönemki CHP'li Belediye Başkanı Nazım Dede bu konuda bütün belge ve bilgileri toplamış ve yardıma hazır. "Seçimi kaybetmesek bugün belki de o evi müze yapmıştık" diyor: "Ben konunun üzerinde çok durdum. Tüm tapu kayıtlarını çıkarttım. Ev Hasan Ali Yücel'in babasından kalma. Hasan Ali Yücel'den de bir emekli komisere intikal etmiş. Hisseli olduğu için sorunlu. Tüm sahiplerine ulaşamadık. Muhtarlık ve kaymakamlığın da desteği gerek. O ev bir tarihi eser gibi ancak kimse ilgilenmiyor ve yıkılmak üzere. Bir kampanya başlatılabilirse çok iyi olur. Ben elimden geleni yapmaya hazırım".

Evin bulunduğu Görele'nin Daylı köyündeki emekli öğretmen Emin ÖnderMn Hasan Ali Yücel'in akrabası olduğunu ve bu konuda son derece bilgili olduğunu öğrendim. Emin öğretmenime ulaşamadım. Ancak, Eğitim Sen Giresun Şubesi konuya ilgi duyuyor. Şube Başkanı Bekir Şensoy, sağolsun, ilk bilgileri toplamama yardımcı oldu. Daha fazlasını yapmaya da hazırlar.

Hasan Ali Yücel'in yıkılmaya yüz tutmuş evinin müzeye dönüşmesi için bir kampanya başlatmak, bu konudaki çabaları bir araya getirmek en çok Eğitim Sen'e yakışır diye düşünüyorum. Kuşkusuz, kolay olmayacak ve pekçok sorunla karşılaşılacaktır. Ama, "çağın en güzel gözlü maarif müfettişi"nin evini müzeye dönüştürmek, içini ona ait olanlarla ve "Hayatta ben en çok babamı sevdim" diyen oğlunun şiirleriyle donatabilmek için boğuşulur o sorunlarla.

Böyle bir çabada ülkenin dört bir yanına dağılmış Görelelilerin, TMMOB'un mimar ve mühendislerinin, Mustafa Gazalcı gibi eğitim savaşçısı milletvekillerinin ve Zeki Ergin gibi nice Yücel-sever'in Eğitim Sen'in yanında olacağına kuşkum yok.

Ne dersiniz Sayın Alaaddin Dinçer, denemeye değmez mi?