14 yıl sonra ikinci grev: AFP’de anlaşma yok

Ahin ASLAN

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), dünyanın en eski haber ajanslarından Agence France-Presse (AFP) ile sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkma kararı aldı.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne kadar sözleşme imzalanmaması durumunda AFP’de greve başlanacak. TGS tarafından yapılan açıklamada, AFP’yle üç aydan fazladır müzakerelere devam ettiklerini ancak kurumun Türkiye’de tüm çalışanları derinden etkileyen ekonomik krizi görmezden geldiği belirtildi.

AFP’nin Türkiye’deki ekonomik krizi hemen her gün haberleştirdiğini ifade eden TGS buna rağmen gerçek enflasyon oranlarını konuşmak istemeyen bir yaklaşım ile karşı karşıya kaldıklarını duyurdu.

“Hemen her gün eriyen ücretlerimizle ay sonunu getirmemize rağmen, bunu telafi edecek bir teklifi maalesef göremedik” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“AFP'nin Türkiye bürosunda çalışan üyelerimiz Türkiye’de ve tüm dünyada örnek gösterilen başarılı işlere imza atan, ödüller alan, AFP'ye hem prestij hem para kazandıran ancak bunun karşılığında hak ettiği ücrete ulaşamayan gazetecilerdir. AFP yönetimini çalışanlarının ücretlerini hak ettikleri seviyeye çekmeye ve bu süreci grev yaşanmadan bitirmeye davet ediyoruz.”

Öte yandan basın sektöründe 2009’dan Ocak 2022’ye kadar hiç grev olmadı. İlk grev de bu tarihte TGS ile BBC arasında süren toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkanması üzerine uygulamaya konuldu.